Ongevraagd Advies #1: d’jonge Hond

Vers voor de pers

Gisteren was het weer Vers voor de pers dat de klok sloeg; de vleeskeuring van de nieuwe uitgeversaanbiedingen, de koehandel tussen uitgevers, boekhandel en pers, en vooral: een interessante middag met interessante (toekomstige) boeken.

Ook de ietwat flauwe doch niet verkeerde marketingtrucjes waren weer van de partij. Bij de ingang vond men versgeperste jus d’orange… vers van de pers. Tja, flauw, maar wel erg lekker en bovendien gratis. Zo ook De Bezige Bij; deze deelde vliegers uit ter promotie van een toch-al-bestseller met de naam… ach, hoe heet het ook alweer, Boris? Ook flauw, maar als je kinderen hebt…

Vantilt Voorjaar 2008

Ik stond er uiteraard met Vantilt, waar ik nog steeds stage loop. Daar komen dit voorjaar mooie boeken uit, maar die zal ik al genoeg gaan pluggen in de toekomst. Daarom graag uw aandacht voor het volgende:

d’Jonge Hond

d’jonge Hond was me eerder opgevallen op de achterkant van Morf, een tijdschrift dat op aangename, inleidende manier over vormgeving verhaalt. (Willem Sjoerd was zo vriendelijk mij een exemplaar te doen toekomen.) d’jonge Hond blijkt dan ook de uitgeverij van het blad te zijn. Hoe dan ook, in de voorjaarsprospectus lezen we:

d’jonge Hond start in samenwerking met ArtEZ een reeks fraai vormgegeven, mooi geïllustreerde, vriendelijk geprijsde monografieën over Nederlandse modeontwerpers en designers uit heden en verleden. Met toegankelijke teksten van auteurs die hun sporen hebben verdiend en geschreven met medewerking van de betreffende ontwerpers.

Klinkt mooi. Erg mooi. De monografieën die in deze prospectus worden aangekondigd zijn die over Marlies Dekkers en Alexander van Slobbe. Alles mooi en wel, maar daar houdt het niet mee op. De overige pagina’s van de prospectus zijn gevuld met aanlokkelijke aanbiedingsteksten. Zo treffen we fotografieboeken aan, een boek over strip en kunst, drums en kunst (met CD!) naast boeken over wijn en boeken over whiskey (en whisky). Allemaal een uitvoerige bespreking waard, maar ik zal me beperken tot de twee die mij het meest aanspreken.

Ik, Ophelia

Topfotografen als Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra [!] en Hellen van Meene laten zich inspireren door Ophelia, de tragische heldin uit Shakespeare’s Hamlet.

In het boek zelf vinden we naast de foto’s een onderzoek naar de schijnbaar aanhoudende fascinatie voor dit personage. De tekst is afkomstig van Katja Rodenburg. Dit boekje – zo’n kleine 80 pagina’s waarin ± 40 vierkleurenillustraties – verschijnt in februari als paperback voor de zachte prijs van €19,95.

A New Day

Een boek van Marcel van der Vlugt. Toegegeven, plaatjes met mooie meisje, schaars gekleed, doen het natuurlijk goed. Maar als je je over die eerste puberale opwinding heen hebt gezet, komt er toch een verdomd leuk concept bovendrijven. Het boek speelt zich af in een imaginaire beautykliniek. Aldaar wordt bloesem geïmplanteerd. Op de foto’s zien we dan ook mooie meisjes die omwikkeld zijn met guirlandes. Op de site van Van der Vlugt kun je een eerder boek van hem inkijken, getiteld Beauty and other secrets, dat een voorbode van A New Day lijkt te zijn. Een veelbelovende voorbode. A New Day verschijnt eveneens in februari – 48 pagina’s tellend, ± 25 kleurenillustraties – voor € 17,95.

Al met al denk ik dat d’Jonge Hond wel een mooie niche heeft gevonden. Ze brengen interessante, mooi vormgegeven boeken over kunst, mode, design, fotografie, etc. Waar je bij de reguliere – zij het iets monumentalere (maar koffietafelboeken lezen zo lastig in de trein) – kunstboeken moet wachten tot ze in de ramsj belanden, kun je de boeken van d’jonge Hond meteen aanschaffen. Dat ga ik dan ook zeker ga doen en tzt zullen ze dan hier verschijnen.

 

En natuurlijk zijn er meer boeken (van andere uitgeverijen) aangeboden die waarschijnlijk de moeite waard zijn. De boeken van Vantilt zal ik zeker laten langskomen in deze (nieuwe) rubriek. Voor de rest zijn jullie aangewezen op het lijstje in het NRC. Vergeef me ook (vooral Suzan) de slechte foto’s in dit stuk; ik [sukkel] had mijn camera niet meegenomen, en dus restte slechts de telefoon. En omdat er toch al zoveel tekst in dit stuk staat… Vergeef me tenslotte de ‘en wat zien we daar?’-stijl van dit bericht. Ik ben nogal in een ‘kijk eens wat papa heeft’ kind of mood.

One thought on “Ongevraagd Advies #1: d’jonge Hond

  1. ‘k ben blij dat het boekje goed terecht is gekomen, ik heb het tenslotte ook als een ongewenst kindje op je stoep gelegd..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s