Ongevraagd Advies #2: Oneigenlijk Gebruik

Geert Buelens – Oneigenlijk GebruikEen dichter, moet u weten, is een halfzachte, sandaal dragende neohippie die zijn godgegeven welbespraaktheid gebruikt om zeer diepe gevoelens te verwoorden waarin ook anderen zich ontroerd, weldadig of helend kunnen herkennen. Dichters zijn bijgevolg voorspelbare antioorlogsdemonstranten en evidente rouwbegeleiders. Op hen kan je altijd rekenen wanneer de dood in het geding is. Als hoofdaandeelhouders van het Goede, het Ware en het Schone proberen deze zoetwatervissende verzenmakers immers bij uitstek een stem te geven aan wie onderdrukt, bedreigd of anderszins gewelddadig bejegend wordt. Het zijn eigenschappen die dichters sympathiek maken bij schwärmerige studenten letteren, oudere dames en macrobioten.

Vooral de eerste en de laatste zin vind ik mooie one-liners. Net als deze:

Wanneer we nog eens honderd jaar later een Dichter des Vaderlands denken te moeten verkiezen, komen we niet toevallig terecht bij Gerrit Komrij – de man die van het belazeren der kluit met succes zijn hoofdbezigheid heeft gemaakt.

Maar laten we wel wezen: Oneigenlijk Gebruik van Geert Buelens is geen boek dat het van one-liners moet hebben. Het is een boek dat tracht de poëzie in veel opzichten te bespreken, zonder haar te minimaliseren tot een bepaalde zienswijze. En dat succesvol. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Buelens een hoop dingen bespreekt die in mijn straatje passen. Zo komen Amiri Baraka, Gil Scott-Heron (ja, die van The revolution will not be televised) en Tom Waits langs, evenals Herakleitos en Van Ostaijen. Maar er waren ook dingen waar ik niet zo bekend mee was. Alleen al de hoofdstukken over field hollers en topical songs zijn in dat opzicht de moeite waard het boek aan te schaffen. Buelens treedt zijn onderwerpen met open vizier tegemoet en weet ze in een leesbare tekst te analyseren. Ik kan meer vertellen over mijn beleving, maar de man zegt ook:

[…] maak zelf iets, maak er je eigen muziek van en durf te spelen. Blijf niet hangen in Robert Morris. Zie Adorno en Deleuze niet als grenswachters. Kijk dieper in jezelf dan ooit tevoren. Kijk daarna rond. En vooruit.

Mijn advies is dat je begint met kijken in het nieuwe boek van Buelens.

Gisteren was een officieuze presentatie in Utrecht. De super-mega-officiële presentatie zal 30 januari in Passaporta, Brussel, plaatsvinden. Klik!

Meer informatie over het boek vind je hier.

3 thoughts on “Ongevraagd Advies #2: Oneigenlijk Gebruik

  1. Een mooie stukje(s) van Buelens over den Poëzie heb je er uit weten te lichten. Je enthousiasme is echt voelbaar! Wel ontdekte ik wat spelfoutjes, wellicht door datzelfde enthousiasme. Of iig eentje: goofdstukken.

    Alhoewel spelfout, je zou het met een beetje goede wil ook nieuw werk kunnen noemen van niemand minder dan de Eenwoordpoëet.

  2. Merci. De eenwoordpoëet mag’m hebben. Hier hoort het niet thuis.

    Ik moet echt wat beter op gaan letten. Jezus zeg, de tweede sleptfou zdee weke al. Snel typen is voor crackrokers.

  3. Pingback: Over Vantilt « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s