Ongevraagd Advies #3: Deep Sleep Records

Het risico dat mijn ongevraagde adviezen iets incestueus worden, heb ik al een tijdje voor lief genomen. De oplettende lezer van dit (en mijn oude) blog kan het niet ontgaan zijn dat ik tegenwoordig met Jop Luberti samenwerk. Bij deze dan ook een ongevraagd advies over zijn label: Deep Sleep Records.

Jop et Moi (door Willy Kerkhof)Jop en ik kennen elkaar via-via en hebben een hele tijd geroepen dat we eens iets samen moesten gaan doen. Zo ook afgelopen jaar op de Nijmeegse zomerfeesten, toen we Yosi’s laatste falafels aten. Mijn eigen luiheid kennende en een zelfde soort luiheid bij Jop vermoedend, dacht ik dat dit de zoveelste keer zou zijn dat we zoiets riepen. Maar een klein maandje later belde Jop om te vragen of ik niet tijd had iets te doen op de officiële doop van zijn nieuwe labeltje. Een paar keer repeteren en we waren klaar om De stad resoneert te doen op de release. De rest is geschiedenis.

Afgezien van het feit dat Jop veel boeken in zijn kast heeft staan die ook in mijn kast staan (of waarvan ik zou willen dat ze in mijn kast stonden), is er een andere belangrijkere factor waarom het wel klikt: Ik hou nogal van mensen met een DIY-mentaliteit. Veel artiesten die ik hoog heb zitten (zoals Sage Francis, Mark Gonzales, Ed Templeton en Shepard Fairey) zijn vooral zo creatief omdat ze nooit een zier hebben gegeven om het binnenhalen van contracten of eventuele commerciële successen, nooit hebben gezeurd dat het establishment ze niet zag zitten. Vaak ontstaan de creatiefste uitingen in een wereld waar je je apparatuur in de trein moet meeslepen, moet slapen in slechte hostels of op iemands vloer, je eerste publicaties zelf moet printen, je eerste optredens zelf moet afdwingen, etc.

Deep Sleep RecordsDat is ook de weg die Jop met Deep Sleep bewandelt. De catalogus van het label telt slechts een kleine drie releases, wellicht onder het motto ‘less is more’. Nu weet ik dat Jops computer echt uitpuilt van de muziek die hij gemaakt heeft, maar hij verkiest een rustige, compromisloze manier van muziek uitbrengen. Waarvoor hulde. Ik heb zelf twee van de drie cd’s uit de catalogus in mijn bezit en de derde is besteld. Wat ik in ieder geval over die twee kan zeggen is dat ze van voren tot achter verzorgd zijn. Ja, natuurlijk: op Six Years of Home Recording rammelt het af een toe een beetje, maar het is dan ook home recording. Overigens hou ik ervan als dingen rammelen, optredens die net niet lukken, een foto die net niet gelukt is, kortom: dingen met rauwe randjes. De hoes is ook passend knip-en-plakwerk waar veel aandacht aan is besteed. Diezelfde mate van verzorging heeft The Invisible Hand: alleen al het detail dat de tracks van dit conceptalbum geen nummers maar de namen van vingers hebben, toont wel aan dat er in ieder geval nog ergens wordt nagedacht.

Ik kan u ook wel vertellen dat de liedjes goed zijn, dat ik in Photon Storms at the End of the Universe steeds weer iets nieuws hoor, dat ik Six Years graag opzet als ik mezelf eraan wil herinneren hoe het ook alweer zat met dat creatief zijn. Ik kan u wel meer vertellen, maar u kunt ook zelf gaan luisteren op de website. Laat dat mijn advies zijn. Maar voordat u gaat: Jop is zo vriendelijk geweest mij een aantal niet uitgebrachte tracks cadeau te doen. Elders niet verkrijgbaar:

El Joppo – A True Hourglass Figure!

Somnia & Jack Kerouac – This Durn Golden Eternity

El Joppo – This Lebowski

Overigens hebben we De stad resoneert vorige week opgenomen, inclusief de synths van Wout Brackman. Daarover spoedig meer.

[Foto door Willie Kerkhof, hondje door El Joppo himself.]

12 thoughts on “Ongevraagd Advies #3: Deep Sleep Records

 1. Mooie, heldere uitleg over de DIY-mentaliteit. Ik zal eens wat na gaan speuren. Oa Sage Francis, want die heb je te vaak genoemd. Ook zal ik Jops muziekjes gaan luisteren. Ik ben benieuwd wat ik vrijdag gaat worden. Ik ben eerlijk gezegd helemaal blanco. Tease me!

  Ik had trouwens verwacht dat je een duister YouTubefilmpje zou plaatsen vandaag…

 2. Vrijdag wordt gewoon lekker kletsen, plannen beramen, mensen leren kennen, e.d. Wat jij gaat worden vrijdag weet ik niet, misschien wel notulist ;).

  Voor duistere YouTube-filmpjes is het te laat. Veel te laat.

 3. Sage en consorten? Dan moet je hem eens op de DVD ‘Life is easy’ zien, daar is hij pas louche. Wellicht is mijn selectie slecht. Er zijn vast verzorgde DIY’ers. Zoals Boris Yland. En Maarten Inghels.

 4. Ik ben een beetje naar Sage Francis aan het luisteren. Vind het erg gaaf!
  Wel vind ik dat zijn stem en accent een beetje aan Limp Bizkit doet denken. Dat vind ik een klein beetje jammer, maar ach, hij rapt zwaar als een tiet!

 5. Je hebt rare oren Willem. Maar ik kan me voorstellen dat dat jammer is. Fred Durst heeft zich helaas in ons collectieve gehoor gebrand. Ach ja. John Otto, take’em to the Matthews Bridge!

 6. Leuk stukje, hele mooie site van Deep Sleep Records en volgens mij kan de muziek mij ook wel bekoren (over het algemeen gaat daar een beetje tijd overeen, groeiertjes enzo).

 7. Suzan, take your sweet time :)
  Overigens mag ik er toch wel even bij vermelden dat ik zelf eigenlijk alleen het nummer met de Kerouac-sample serieus kan nemen? Ach. Gelukkig ben ik nooit of te nimmer verplicht om ALLES serieus te nemen, dus vind ik het best dat die andere deuntjes er ook bijstaan. Nice ditties, so to speak. Edoch, ze zijn niet per se representatief voor wat ik probeer te bereiken met m’n electronische muziek.
  Ik ben moe, verkouden en heb gister 30 km over een zonovergoten Hoge Veluwe gewandeld, hetgeen mij van nieuwe levenslust heeft voorzien, maar wel denderende spierpijn tot gevolg heeft. Duh. Maar daarom begin ik de dag rustig en neem ik gewoon zoveel mogelijk tijd en ruimte als me goed dunkt om hier een gepaste reactie te typen op Dennis’ Ongevraagd Advies.
  Nee, …, ik ga de kattebak verschonen, de afwas doen, beetje eten, uitzieken en zo. Tot gauw bij de tweede Kladvorm-vergadering!

 8. Pingback: De groeten uit Almelo « De Nieuwe S

 9. Pingback: Mijn mensen: Jop Luberti « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s