Zo dus…

…wordt ORP gedrukt.

Eindredactie en opmaak

Alle geselecteerde stukken worden met auteursbio’s verzameld en gaan naar Yvette voor de eindredactie. Dan komen ze terug en maak ik het geheel op. De opmaakfase wordt afgesloten met het maken van een inslagschema. ORP is iets kleiner dan A5 en we drukken op A3. Er passen dus 8 pagina’s per vel. Een inslagschema ziet er zo uit:

Inslagschema

Het lijkt onlogisch, maar op deze manier komen alle paginanummers aan de buitenkant van het vel en vallen de plekken waar gelijmd wordt (binnenkant van de pagina) op de snijlijn. Dat is allemaal erg handig, omdat het dan makkelijker is om de bladspiegel te behouden. Dat is het geval als je netjes snijdt, hetgeen enkelen van ons kunnen. Ik niet.

Drukwerk

Extrapool

Dan wordt er gedrukt. Dat doen we bij het creatieve hart van drukkend Nijmegen: de Extrapool. De mensen daar zijn zo aardig om ons korting te geven, wanneer we zelf drukken en niet al te veel in de weg lopen. Dat proberen we.

Die grote vellen (met elk 8 pagina’s van het boekje) worden gedrukt op stencilmachines. Stencildruk werkt met inkt mastervellen van een soort plastic. De machines lijken een beetje op bulky kopieerapparaten.

De altijd betrouwbare Ricoh Priport JP8500 gebruiken we voor het binnenwerk (en omslagen die zwart/wit zijn)

Stencilmachine #2

De bij vlagen minder betrouwbare Riso V 8000 gebruiken we voor meerkleurendruk.

Afwerking

Vervolgens worden de grote bladen in vieren gesneden en leggen we (handmatig) de bladzijdes in de juiste volgorde. Een enkele keer hebben we wel eens een vergaarmachine gebruikt. Die besloot echter een aantal keer alle blaadjes uit te spugen en zodoende konden we onze boekjes alsnog met de hand vergaren. Dit neemt nog wel het meeste tijd in beslag; bedenk dat een ORP gemiddeld rond de veertig pagina’s heeft, keer driehonderd (de oplage).
Als alles een beetje gedroogd is (met nadruk op ‘een beetje’) gaan we lijmen.

Willem zorgt voor opstoot
Dit is het mooiste moment. Hier ontstaan boekjes uit losse blaadjes en losse omslagen, zoals uit jongens mannen ontstaan: eerst worden ze flink opgestoten (dat doet Willem hier), strak in een bankschroef gedraaid:

Lijmmachine
Dan worden ze met het omslag verenigd, maar niet voordat ze opgeruwd worden door roterende messen, om daarna ondergedompeld te worden in lijm. Als laatste wordt het omslag tegen de blaadjes aangedrukt, en zet je het op een warmhoudplaat om de lijm te laten drogen. Oke, de boekjes moeten dan nog bijgesneden worden, maar de ruwe vorm is klaar.

Lijmmachine deel 2
Wanneer u dus de volgende keer verontwaardigd naar een vingerafdruk in uw ORP kijkt, bedenk dan dat die van een van onze hardwerkende redacteuren is. En vergeef het ons.

11 thoughts on “Zo dus…

 1. Mooi compact verhaal, Dennis, van Het Proces. Zoals gezegd is dit ook een ideaal berichtje voor op de toekomstige orp-site.

 2. Stelletje stoere DIY-ers!
  Hier moest ik erg om lachen: “Hier ontstaan boekjes uit losse blaadjes en losse omslagen, zoals uit jongens mannen ontstaan.”

 3. @ Maarten: ik speelde al langer met het idee dit te doen, maar jouw reactie gaf de doorslag…
  @ Kim: Dankjewel, en beterschap.
  @ Willem: Tsssssss.

 4. deze wetenschap vergroot de charme nog eens aanzienlijk.

  leuk dat jullie alles in eigen hand houden.

 5. ja, schaam schaam…daar ben ik al een jaar mee bezig. in mijn hoofd dan en elke keer heb ik mijn bankzaken afgesloten als ik aan ORP denk. weet je wat, ik ga het NU regelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s