De Koe

Vanuit de flat waar ik met mijn moeder woonde keken we uit op de garagebox aan het plein waarop De Koe liep. De Koe was eigenlijk het gevlekte hondje van de slager. Elke dag nam die zijn hondje mee en zette het op de garagebox achter zijn slagerij. De Koe liep daar dan rond totdat de slager de winkel gesloten en gepoetst had.

Op goede dagen gooiden we eten naar de koe. Heel soms deed de slager zelf dat ook. Als hij iets over had, iets wat hij de volgende dag niet meer kon verkopen. Als we geld over hadden van ons zakgeld kochten we een Bifi. Die was dan voor de koe. Dat was toen ik twaalf was. Toen we nog niet rookten en altijd wel zakgeld over hadden.Op kutdagen gooiden we een tennisbal heen en weer over de garagebox. Elke keer verscheen de het neusje van De Koe dan vlak na de bal. Vooral ’s zomers had hij het zwaar. De volgende dag kreeg hij meestal een Bifi.
De dag dat de slagersvrouw de slager verliet, vergat de slager De Koe op het dak. Ik ben er toen op geklommen om De Koe gezelschap te houden. Ik had een tennisbal meegenomen en had vijf Bifi’s bij het tankstation gehaald. Ik rolde de bal voorzichtig naar de rand. De Koe ging de bal halen en kreeg in ruil daarvoor af en toe een stukje Bifi. Dat deden we totdat de De Koe de laatste keer niet meer achter de tennisbal aan ging, maar zich tegen me aan schurkte. De bal rolde van de box af en wij gingen slapen.
De volgende ochtend kwam de slager terug en bedankte me. Hij had het die ochtend gemerkt toen hij zijn voer uit de koelkast haalde. De slager was ongeschoren. Hij gaf me zijn beste biefstukken als dank.
Die hielpen mijn moeder te bedaren toen ik thuiskwam. Ze had die ochtend ontdekt dat ik niet thuis was toen ze de boterhammen had gesmeerd. Ze had haar badjas nog aan. Maar biefstukken konden we normaal niet betalen, en ik had toch iets goed gedaan. Ik was een goede jongen, zoals mijn vader dat was geweest. Dat was toen ik dertien was, voordat mijn moeder hertrouwd was.

Op mijn veertiende was De Koe dood.

3 thoughts on “De Koe

 1. Mooi!!!
  Ik zal niet vragen in welke context ik dit moet zien (klad, nieuw werk)…
  Ik zou trouwens wel De Koe constant met hoofdletters schrijven, maar das mijn mening.
  Ik hoop dat er een 2, 3, 4, 5, 6 gaat komen.

 2. De context…. Mmmm. Kijk: het lijkt alsof ik heel inactief ben qua schrijven de laatste tijd. Dat is niet het geval; ik kom alleen niet toe aan het redigeren en finaliseren van kladjes. Toen dacht ik: ik ga gewoon kladjes posten. Zo zijn we hier aangekomen.

  De Koe moet inderdaad met de respectievelijk met hoofdletter ‘D’ en hoofdletter ‘K’.

  2 is er al. Ik hoop ook dat 3,4,5,6, etc. gaan komen. Ik doe mijn best.

 3. Pingback: 2. Hoe Nico Otten rookte en ik sigaretten leerde rollen « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s