Over Vantilt

Een soort van Ongevraagd Advies, maar dan anders. Ik heb vanmiddag mijn stageverslag getekend opgehaald bij Vantilt, en daaruit komt onderstaand stukje. Zoals het een blogger betaamt is het stuk voorzien van meer links dan je klikken wil.

Ongeveer twaalf jaar geleden was het dat uitgeverij SUN op het laatste moment afzag van de publicatie van Jos Joostens proefschrift. Marc Beerens, die toen nog aan het afstuderen was, besloot samen met Jos Joosten een uitgeverij te beginnen, zodat diens proefschrift toch kon worden uitgegeven. Beerens was goed bevriend met Joosten en was bovendien, net als Joosten, redactielid van literair tijdschrift Parmentier. De naam Vantilt werd gevonden in de strip Taco Zip van Luc Cromheecke. Op 29 februari 1996 verscheen dan de eerste titel van wat nu een aanzienlijk fonds in wetenschappelijke boeken is: Feit en tussenkomst. Geschiedenis en opvattingen van Tijd en Mens (1949-1955).


De wortels van Vantilt liggen bij Parmentier en dat is zeker (deels) terug te zien in het fonds van Vantilt. Parmentier heeft altijd een voorkeur gegeven aan moeilijker begrijpbare, avant-gardistische teksten en in die lijn geeft ook Vantilt met name boeken uit die hoger in de markt zitten; Zo’n titel is het boek van de Vlaamse dichter en essayist Dirk van Bastelaere: Wwwhhoooosshhh. Over poëzie en haar wereldse inbedding. Dit polemische boek, dat in 2001 is verschenen, heeft inmiddels een cultstatus verworven. Ook met name de andere boeken van Jos Joosten, de boeken van Geert Buelens, J.H. de Roder, Lucas Hüsgen, Bart Vervaeck en Thomas Vaessens tonen de oorsprong van Vantilt en de verwantschap met Parmentier en diens Vlaamse equivalent Yang. In datzelfde licht kan er gekeken worden naar de titels die Vantilt over de historische avant-garde, met name dada, heeft uitgegeven.
Vantilt beperkt zich echter niet tot deze niche. Naast belangrijke titels op het gebied van letterkunde en essayistiek heeft Vantilt ook een aanzienlijk, zij het divers fonds geschiedenisboeken. Van het indrukwekkende Bataven! van Joost Rosendaal, via Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat van Piet J. Buijnsters tot een facsimile van Hollandia Regenerata van David Hess; Vantilt weet ook boeken over geschiedenis op een eigenzinnige manier uit te geven. Ook in deze fondslijn schuwt Vantilt de wat minder toegankelijke teksten of boeken die slechts voor een klein publiek geschreven zijn niet. Wellicht zijn de boeken van Gerard Groeneveld over (collaboratie in) de tweede wereldoorlog de uitzondering op de regel en voor een breder publiek geschreven. Groeneveld bezorgde onder andere de Nagelaten bekentenissen van Anton Mussert en schreef een boek over de liedcultuur van de NSB. Momenteel werkt hij aan een boek over een ‘bruine bakker’ in de Jordaan.

Naast deze twee grote fondslijnen zijn er zijdelings ook nog titels die nieuwe richtingen aangeven. Zo zijn er de boeken van Peter Verstraten: zijn Handboek Filmnarratologie en de essaybundel Celluloid Echo’s zijn voor Nederlandse begrippen unieke boeken over film. Het handboek, dat overigens door Amsterdam University Press was afgewezen, verkoopt steeds beter en is bij menig academisch vak verplichte literatuur. Daarnaast heeft Vantilt ook titels over vertaalwetenschap die weinig concurrentie kennen in Nederland, zoals Terminologie van de vertaling en het meer geschiedkundige Zulk vertalen is een werk van liefde. Momenteel is het boek Terminologie van het tolken in voorbereiding. Het zal in augustus 2008 verschijnen.

Vantilt heeft ook twee tijdschriften in het fonds die aansluiten bij de boeken die er worden uitgegeven. Zo sluit bij de laatstgenoemde titels het tijdschrift Filter, over vertalen, aan. Filter is een vrij uniek tijdschrift in Nederland en dat bevestigt eens te meer de nicheliefde van Vantilt. Daarnaast wordt er ook De Boekenwereld uitgegeven, een tijdschrift over boek en prent, dat naadloos aansluit bij de geschiedenispoot en die van de boekwetenschap in het fonds.

Sinds die eerste uitgave van Jos Joostens boek is Vantilt uitgegroeid tot een eigenzinnige uitgeverij die haar positie in verschillende niches verworven en geconsolideerd heeft. Op 1 maart 2008 is Sjef van der Wiel (voormalig directeur van uitgeverij SUN) toegetreden als senior adviseur. Hierdoor valt een uitbreiding van het aantal titels in het bestaande fonds en het ontstaan van nieuwe fondslijnen te verwachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s