Ongevraagd Advies #7: Urbanophil.net

Om maar even door te gaan met mijn stokpaardjes. Vorige zomer zat ik met mijn lief twee weken op deze camping in Berlijn. De camping ligt op het terrein van een verlaten buitenbad achter het centraal station. Je kan er in het badmeesterhuisje logeren, in een oude DDR-caravan of gewoon in je tent. Het kinderbad is omgetoverd tot beachvolleybalveld en in het grote bad kun je skaten, graffiti spuiten, voetballen en er treden bandjes op. Bovenop de tribune is een café ingericht waar ook films en debatten werden georganiseerd.

Een van die debatten ging over graffiti en street-art. Het debat werd voorafgegaan door een film over graffiti in Berlijn: de geschiedenis, de grote namen, de oorlogen onderling en de oorglogen met de Behörden en verontruste burgers. Te gast waren een aantal legendes zelf en streetkunstenaars. Achteraf raakte ik aan de praat met iemand van de organisatie. Ze deelden stickers uit met het opschrift Aus Freude am Urbanen! en Sind wir nicht alle ein bisschen Urbanophil? De vaste lezer van dit blog kan ondertussen al raden: ik was thuis; ik had mijn mensen gevonden.

De organisatie houdt een blog bij. Na die vakantie heb ik het maar meteen toegevoegd aan mijn Google Reader en ben ik altijd weer blij als er een update is. De paar mensen achter dit blog hebben namelijk een fijne neus voor alles wat mij interesseert. Ze schrijven korte berichten – met een voorkeur voor veel beeldmateriaal – over alles waar een beetje een urban sfeertje kleeft. Van onderzoeksprojecten tot nieuwe kunstboeken en tentoonstellingen: als het stads is, duikt het hier op. Met rijkelijk veel links is een update altijd weer goed voor een half uurtje verdieping. Ik ben verliefd. Zo was ik helemaal weg van dit bericht en onderstaand filmpje heb ik ook al tien keer gezien.

Guy Debord zou trots zijn op deze mensen. Ga er eens langs!

4 thoughts on “Ongevraagd Advies #7: Urbanophil.net

  1. Klinkt echt supervet! Jammer dat het blog in het Duits is – wordt ik even mooi met mn neus erop gedrukt dat mijn Deutsch echt heel heel heel slecht is.
    Filmpje is cool! Heel cool. En OHJA ik verhuis volgende week naar een stad met een metro, haha. (Jaja, ik zit in een proces van mezelf overtuigen dat ik de goede beslissing gemaakt heb).
    Deze foto is trouwens echt supervet:

    Mooie kleuren!

  2. Dankje, ik was daar ook wel blij mee. Toen had ik net door hoe je een beetje met raw kunt werken. Helaas had ik toen alleen die telelens, maar goed.

    Rotterdam wordt vast tof hoor. Het is natuurlijk wel heul anders dan ons pittoreske Nijmegen, maar het is toch wel een van mijn favo-steden. Ik kom een keer langs en dan gaan we alles schieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s