Kerouac houdt het kort…

…met de literatuurgeschiedenis dan toch, in een brief naar Gregory Corso:

Poetry is ‘Ode to the West Wind’? Wake up. Poetry is Shakespeare and nobody but Shakespeare and don’t Pound me no Tolstoy me broach me no rejoinder! Shakespeare is a vast continent, Shelley is a village. Why do you insist, Gregory, on being DIFFERENT and chosing unlikely Shelley for your hero, why do you be afraid of being like everybody else and admitting the Supreme Greatness of Bard Will Shakespeare? […] Apollinaire is a veritable cow’s turd in a meadow in the continent of Shakespeare. The greatest French poet is Rabelais… The greatest Russian poet is Dostoevsky. The greatest Italian poet is Corso. The greatest German poet is probably Spengler for all I goddamn know. The greatest Spanish poet is of course Cervantes. The greatest American poet is Kerouac. The greatest Israeli poet is Ginsberg. The greatest Eskimo poet is Lord Bleaky Igloogloo. The greatest Burroughsian poet is World.

Al is het maar om de opmerking over Apollinaire en die laatste twist. En dan nog dit, in een biref aan Don Allen:

The act of composition is wiser by far than the act of afterarrangement, ‘changes to help the reader’ is a fallacious idea prejudging the lack of instinctual communication between avid scribbling narrator and avid reading reader, it is also a typically American business idea like removing the vitamins out of rice to make it white (popular).

En zo is het!

Uit Selected Letters 1957-1969.

2 thoughts on “Kerouac houdt het kort…

  1. En de grootste Nederlandse dichter is Pim Fortuyn.

    ‘Changes to help the reader’ is not done, maar tegelijkertijd doen we het toch. Of ik in elk geval wel. Soms weet ik echt niet meer welke woordkeus (bv) het beste is voor mijn tekst en dan mag ieder ander wezen de klap met de hamer geven.
    Het is vooral twijfel, denk ik.

    Bazel ik? Ehm, ja.

  2. Ja, maar dat maakt niet uit. Kerouac heeft het hier tegen de redacteur van een tijdschrift. Zelf maakte hij ook revisies en doet hij concessies. Waar het mij meer om gaat met dit citaat, is dat je je lezer/publiek niet moet onderschatten. Niet te braaf blijven. Niet te makkelijk. Zoiets. Maar daar hebben we het geloof ik pas over gehad.

    Wop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s