Evil

‘Kun je die kloteherrie niet afzetten?’
‘Interpol.’
‘Ik laat me niet terroriseren in mijn eigen woning. Zet die kloteherrie af.’
‘Interpol. En doe nou maar even rustig.’

Maar hij deed niet rustig. Mijn bovenbuurman was boos. Heel boos. En inderdaad: wellicht stond mijn muziek wat hard, maar daar kun je gewoon over praten. Net als volwassenen. Ik ben al vaak genoeg kinderachtig. Hij had eerder al een keer over het balkon geschreeuwd dat we onze barbecue in het vervolg verder weg moesten zetten, zodat die ‘kankerverwekkende lucht’ niet zijn woning in kwam. Dat zei hij terwijl hij een sigaret rookte.

Mijn bovenbuurman is wat ouder dan de gemiddelde bewoner van ons pand. Hij heeft bijvoorbeeld grijs haar. Vroeger moet zijn haar bruin geweest zijn, want op zijn gezicht zit een grote bruine snor. De snor is ongepast als een clown op een begrafenis. Hij draagt spijkerbroeken en spijkerjasjes en rijdt in een gele Volvo cabrio. Dat is zijn goed recht, maar schreeuwen… Ik vind het zo jammer.

Maar hij werd niet rustig en op een gegeven moment uitte ik mijn favoriete zin voor dit soort situaties: ‘Dan is dit gesprek nu afgelopen.’ Toen gooide hij mijn deur heel heel heeeeel hard dicht en was het gesprek toch nog niet afgelopen. Ik ging achter hem aan naar buiten en vroeg of hij wellicht in het vervolg met zijn eigen deur kon gooien. En mocht het nog eens voorkomen, dat hij dan gewoon even kon komen vragen of de muziek zachter kon. Of kloppen op de vloer, mijn plafond.
‘Vragen? Ben je besodemieterd? Als je een beetje intelligentie had, had je zelf wel kunnen weten dat dit asociaal is.’ En toen liep hij weg. Dat was mijn zondagmiddag.

Op maandagavond kwam ik terug van mijn werk en zat de buurvrouw op het balkon. ‘Hij was wel erg boos gisteren, he?’, zei ze.
‘Ja dat en ronduit beledigend.’
‘Hij bedoelt het allemaal niet zo.’
‘Maar hij zegt het wel zo.’
‘Ja en daar heeft hij ook spijt van.’
Ik dacht: ‘en terecht…’
Ze zij: ‘Hij wil jonge mensen ook niet dwars zitten en dan laat hij het maar gaan tot hij er echt niet meer tegen kan. En dan is het te laat.’

Mijn bovenbuurvrouw is een heel verstandige vrouw. Ze vertelde dat mijn bovenbuurman nog wel langs zou komen, om het uit te praten, maar dat hij bang was. Omdat ik achter hem aan was gekomen.
‘Dat deed ik alleen maar omdat hij met mijn deur gooide.’
‘Ja dat weet ik wel, maar hij schrok ervan.’
‘Zeg maar dat ik niet bijt.’

Misschien is het gewoon zo dat je meer aan alles gaat vasthouden als je ouder wordt. Dat je zo veel weg ziet gaan, dat je alles maar naar je toe grijpt. Je vastrgijpt aan je bruine snor, aan je spijkerjasjes, aan je snellejongensauto. Aan conflicterende principes zoals ‘bij de tijd zijn’ en ‘rust willen.’ En daarom, beste lezer, wil ik voorstellen dat u het volgende doet: sluit uw grootste speakers op uw pc of laptop aan en zet het volume helemaal open. Klik dan op onderstaand filmpje, want voor u het weet kan het niet meer.

10 thoughts on “Evil

 1. Ik wil meer van dit soort stukkies! Maar ja, als je daarvoor eerst ruzie met je buurmannetje moet krijgen, is dat het ook niet waard.

 2. Een griezelige toevalligheid, aangezien ik een column aan het schrijven ben over de ruzie met mijn buurman dit weekend: over zijn vogels op de gemeenschappelijke gang waarnaar we aan het blazen waren. Minder onschuldig dan luide muziek draaien. Ach.

 3. @ Maarten: Naar vogels blazen? Ik ben benieuwd.
  @ Willem: Ik zal mijn best doen. Ik heb nog niet zo door wat ik precies met een blog wil. Ach. Het zal wel groeien.

 4. heb de plaat net weer eens opgezet.
  ik wachtte en wachtte, maar zonder resultaat.
  het is denk ik een plaatsgebonden ruzie.

 5. Woah, ik word altijd een beetje naar bij het idee van burenruzies. Gelukkig klinkt de buurvrouw wel lief.
  Interpol hard draaien heeft niet zo heel veel impact in mijn huis geloof ik – mijn buren zitten nog niet in hun midlife crisis.

  P.s. Het stukje liedje bij 2:53 is nog steeds mijn favoriet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s