Ongevraagd Advies #9: Lennart Wolfert

Na jarenlang uitgesproken voorvechter te zijn van een DIY-mentaliteit, heb ik vandaag dan toch het heft uit handen gegeven. Het zit zo: een tijd geleden werd op initiatief van Hanneke het plan gevat om een kleine bundeling te maken van kort proza geschreven door Hanneke, Willem en mij. Deze bundeling, Het Nieuwe Zwart geheten, zou wederom een eigenbeheerpublicatie worden, maar al snel verspreidde het woord zich en kreeg Frank Tazelaar van de Wintertuin er lucht van. Van het een komt het ander en vandaag hebben we onze hanepotige handtekeningen onder een contract gezet. (Het feit dat het Wintertuinthema van dit jaar Faust is, maakt het allemaal nog wat spannender.)

Maar daar gaat het hier eigenlijk niet over. Het gaat hier namelijk om een echte DIY’er van een ander slag: Lennart Wolfert. Conveniently is Lennart de vormgever van Het Nieuwe Zwart en zo heeft dit Ongevraagd Advies, zoals wel meer ongevraagde adviezen, iets incestueus. Van de andere kant: je gaat natuurlijk ook niet in zee met een vormgever die je niet tof vindt, dus alle scrupules worden opzij gezet en ik kan met een oprecht hart (en oprecht hard) zeggen: Lennart is een gave vormgever.

Meer precies: Lennart is een typografisch vormgever, een autonoom typografisch vormgever nog wel. Typografie is het enige dat ik op de kunstacademie echt leuk vond en waar ik ook enigszins goed in was en wat mij betreft zouden meer typografen vrij werk moeten doen. Wat doen ze dan zo al? Nou, bijvoorbeeld boven een kroeg wonen en last hebben van geluidsoverlast van rokers. Daar rolt bij Lennart dan weer het project Nachtelijke Snippers uit.

Nachtelijke Snippers

Op kleurrijke snippers, die hij vanaf zijn apartement over de rokers beneden kan uitstrooien, verzoekt hij de rokers vriendelijk (en soms minder vriendelijk) om het wat rustiger aan te doen.

Een echte typograaf kan met letters omgaan als geen ander. Lennart doet dat bijvoorbeeld met Ministeck (net zo vet als je moeder).

ministeck

Nog meer letterplezier is te vinden in zijn (autonome) posters:

your-girl

You being a moron makes you look stupidTen slotte is Lennart ook nog actief voor een betere samenleving, met het project Raampodia, waar hij enige tijd terug zelfs enige faam verwierf:

Aan al mijn overburen

Ik zou zeggen, neem eens een kijkje bij Lennart en wat betreft Het Nieuwe Zwart: ik hou u op de hoogte.

10 thoughts on “Ongevraagd Advies #9: Lennart Wolfert

  1. Een paar kende ik al, maar een paar ook niet. Ben te lang niet op zijn site geweest en voel me nu zo schuldig als een luidruchtige, rokende cafébezoeker die een bloempot op zijn hoofd krijgt.

  2. Als je trouwens heel veel reacties achter elkaar doet dan krijg je een foutmelding: “Je plaatst reacties een beetje te snel achter elkaar. Rustig aan.” Daar moest ik even heel hard mee lachen.

  3. Leipe shit, ouwe! Nu moeten alleen de verhalen in de bundel een beetje OK zijn en dan heb je echt een mooie uitgave.

    Je Moeder

  4. dear suzan
    Iam from palestine I hope to see you and call you from live massenger
    Iam see your picture its very putefull

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s