Uw Bouwen

Uw architectuur vonden we al banaal
toen uw bouwtekeningen blauwdrukken
en uw blauwdrukken wiskunde werden.

Toen we wel naar binnen, maar nergens
zitten mochten. Toen u zei: ‘gereserveerd’
en wij wisten dat het geen mededeling,
maar een uiterst adequate beschrijving
van uw karakter was. U stuurde ons

de straat op, maar we geloven niet
in uw stoepen en verkeerslichten.

Uw hoge gebouwen maken ons langzaam,
ons langzaam wordt loom en ons loom
wordt luidruchtig                          ooit.

7 thoughts on “Uw Bouwen

 1. Als je een komma tussen luidruchtig en ooit plaatst ben ik fan. Anders ook. Klinkt ‘anders’ dan je gewone werk, misschien een aanloop naar het Nieuwe Zwart? En “Toen u zei: ‘gereserveerd’
  en wij wisten dat het geen mededeling,
  maar een uiterst adequate beschrijving
  van uw karakter was. ” is een heel erg goede zin.

 2. Vind het niet anders dan je eerdere werk. Dit is een echte Dennis Gaens, herkenbaar uit duizenden. Misschien ook omdat ik al eens eerder fragmenten hieruit heb gelezen. Bijvoorbeeld de geciteerde zin van Maarten, en die vind ik ook heavy de moeite.
  Over die komma ben ik het niet zo eens. Dit wit is toch hetzelfde, of zelfs beter?

 3. Ik denk dat toon en onderwerp een beetje bij Fremdkörper passen en in die zin heel erg ouderwets Dennis zijn. Deze lag gewoon al een tijd op de stapel en tot ik die laatste zin had werkte het niet. Die heb ik zondag verzonnen en ik heb er gisteren nog eens naar gekeken. Afgezien van die zin is alles hieruit gestolen.

  Die komma zou er grammaticaal wel in mogen wat mij betreft, maar dan blijft het wit ook staan denk ik.

  Die zin met ‘gereserveerd’ heb ik overigens tijdens het ZNF verzonnen, tijdens het ja/nee-programma van de WT.

 4. ja, ergens kwam het me al bekend voor. vind dat trouwens een geweldig leuk en sterk thema. deze én de andere doen het in ieder geval goed hier.

  grappig wat je zegt over die laatste strofe. ik las hem in eerste instantie namelijk zonder simpelweg omdat mijn scherm niet zo groot is en dacht dat hij af was. toen kwamen er nog wat regels achteraan en het laatste wat ik wil is twijfel zaaien maar ik vond het gedicht zonder die laatste regels denk ik mooier omdat de stijl dan consistenter is. aan de andere kant snap ik wel dat hij er staat; het geeft net iets meer body.

 5. Ik begrijp. Ik vond vooral dat het ritme van de eerste strofe nog eens terug moest komen, vooral daarom vond ik’m niet af. Ik wilde niet zo’n duidelijk drammend ritme in het begin en dan langzaam uitwaaien. Het schept een toon of zo die nog even hervat moest. Nou ja, zoiets.

 6. Pingback: MAZ elf « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s