Twee paracetamol zijn daarbij een understatement

Anders dan minimale inspanning
van mijn stembanden hoor ik de
laatste tijd weinig. Mijn neuriën
overstemt zelfs de boten die langs-
varen waar ik pleeg over dit soort
dingen na te denken.

Zo draag ik mijn lichaam steeds meer
als een zandzak en roep elke keer
opnieuw dat ik me bij de volgende
overstroming zal bewijzen, maar op
wat onhoorbaar klotsen tegen de kade
na blijft water voorlopig uit.

Dus vergeef het me als ik vannacht
de afvoeren afplak met duct tape
en de kraan vol open laat lopen.

13 thoughts on “Twee paracetamol zijn daarbij een understatement

 1. Maartens opmerking zou typisch iets voor mij zijn. Ik ken het woord pas vijf jaar en heb ook een tijdlang gedacht dat het iets te maken had met Donald Duck.
  Dennis maakt daarin geen fouten.

  Ik vind het weer prachtig. Alom lof. Om toch iets kritisch te zeggen vraag ik me af of die tussenhaakjes nodig zijn. Het is meer een vormdingetje en ik weet dat je er heel erg van houdt. Maar het kan ook zonder. Meer dan in het vorige gedicht ieg.

 2. zo donker. en ja, je was nog laat op vannacht. ;)

  het lijkt alsof je soms een wat Vlaamse tongval ontwikkelt (niet dat daar iets mis mee is!): “waar ik pleeg over dit soort dingen na te denken”, en dan bedoel ik je keuze in de volgorde van woorden. of je deed dat altijd al en valt het me de laatste tijd meer op.

  vraag me verder af of je “zelfs” nodig hebt in de eerste strofe.

  een mooi en tot homogene massa gemixt depressief gedicht. vind hem erg in deze tijd (kerst en zo) passen al zegt dat wellicht meer over mij dan over jou of het gedicht.

  jij hebt iets met duct tape?!

 3. Ik heb iets met duct tape, en met tie wraps ook. Het zijn een soort wondermiddelen. Eigenlijk hou ik van alles wat je in de bouwmarkt kan kopen, maar ik begrijp de helft ervan niet. Tie wraps en duct tape begrijp ik. Ik zal proberen er minder vaak naar te verwijzen.

  Ik vind die ‘zelfs’ daar eigenlijk wel op zijn plek, al is het maar om het ritme. Maar het is wel een beetje een stoplap, dat geef ik toe.

  Wat betreft die Vlaamse tongval: ik ben uiteraard een rasechte Limburger. We zetten woorden waar we willen daar. De ene keer schijnt het meer door dan de andere. Bij ‘pleeg’ zo ver voor in de zin, wordt het een soort drempel in het ritme, en dat vind ik in dit geval wel mooi.

  Ik was erg laat op ja. Na een afscheidseten voor een ex-redactielid besloten Willem en ik er nog een paar biertjes tegenaan te gooien en over schrijven te praten en het leven en zo. Op de weg naar huis bedacht ik een paar zinnen van dit gedicht en thuis zocht ik nog wat losse aantekeningen op. Voor je het weet, wordt het dan heel laat.

 4. laat mij je niet weerhouden in het gebruik van duct tape en tie wraps, ook niet in je schrijfwerk!
  voor al het andere spul verkrijgbaar in de bouwmarkt kun je bij mij gratis logische en bruikbare informatie inwinnen, mocht het nodig zijn. mocht je anderszins willen klussen of verbouwen dan is het altijd mogelijk geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen.

  ja, zat ook al met het ritme in mijn maag als je zou gaan elimineren. en die tongval is dus aangeboren en je uiteraard vergeven – en ja, dit is met een knipoog geschreven.
  dan is hierbij het werk ‘af’ verklaard.
  mooi werk weer.

 5. Ja dat “pleeg” viel me ook op, maar alleen in de positieve zin. Vind het heel erg passend. Mooie en licht duister nieuw werk de laatste tijd!

 6. Oh wat een ontdekking, dit gedicht! Ik ben echt lyrisch (en volgens mij is het even geleden dat ik ook maar ergens (in het heel erg algemeen) erg lyrisch over was).

  De beginzin vind ik heel sterk, evenals de eerste zin van de tweede strofe, die ik in zijn geheel overigens ook het mooiste vind. De vergelijking met de overstroming!

  Ja, heel mooi.

 7. Pingback: Dennis auf Deutsch (Drei) « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s