Poffen versus Perspectief

Als je stiftgedichten maakt van recente kranten, ontkom je min of meer niet aan de kredietcrisis. Beschouw dit daarom niet als mijn bijdrage aan Nederlandse stiftgedichten, maar als hart onder de riem voor de komende maanden. Beter klikt u op het plaatje voor een vergroting, daar het gedicht maar liefst vijf enkelkolomsartikelen breed is.

poffen-versus-perspectief

14 thoughts on “Poffen versus Perspectief

 1. Valt eigenlijk wel mee. Als ik even geen zin heb om gewoon te schrijven. Naast de drie die op dit weblog staan heb ik er misschien vijf nog gemaakt (waarvan één een afstudeerfelicitatiekaart voor Willem was).

  Bovenstaande vond ik vooral aardig, omdat hij zo uitzwiert. Ik ben er te haastig voor om het echt mooi te maken.

 2. deze is inderdaad aardig (jouw woorden ;)) maar ik blijf er moeite mee hebben…het leest zo lastig. en toen bedacht ik; waarom niet zo werken als men met flarf doet? om dat wat je uiteindelijk overhoudt na het strepen als gedicht te plaatsen? Dan kan het misschien ook meer als gedicht beoordeeld worden, voor zover dat nodig is.
  of zeg ik nu iets heel mafs?

 3. Ik snap Saskia wel, dat had ik ook in het begin. Ik heb wat stiftgedichten gemaakt zonder stift, door de uitgekozen woorden over te schrijven. Das toch minder. Hier voel ik meer sensatie bij, dat je echt iets uit gaat pluizen. De stippellijn vind ik heel goed gedaan, en ik vind het sowieso een hele mooie, vooral het eind.

 4. Ik snap Saskia ook wel, hoor. Maar het is toch een gebied om te verkennen. Bij Nieuwe Kinderen vind ik het feit dat er een kronkel in de lijn tussen ‘mensen’ en ‘mensen’ zit mooi en dat de lijn bij ‘nieuwe kinderen’ heel erg lang wordt. Het is een soort van pacing die je bij voordragen gebruikt, maar dan op een beeldende manier. Meer dan een harde return. Je kunt er tempo mee aangeven en wie weet wat voor effecten nog te behalen zijn. Scott McLoud heeft er een comicessay over geschreven hoe het werkt bij strips.

  Zo kan een stiftgedicht (meer dan flarf) een eigen genre worden. Flarf blijft meer een werkwijze dan een eindproduct, juist omdat er van het ‘flarfen’ zelf niets zichtbaar is.

 5. gelukkig, ik word begrepen *veegt zweetdruppels van haar voorhoofd*

  ik snap jullie ook wel; het is een geheel eigen genre/vorm. de eerste keer dat ik het zag vond ik het wel grappig maar op de een of andere manier doet het ’t voor mij blijkbaar niet, al zegt dat niets over wat ik van het ‘dichtelijk’ eindresultaat vind. ik zal er wat stiftgedichten betreft dan ook verder het zwijgen toe doen.

 6. leuk dit, visueel ook, en grappig
  chinezen
  en de noordzee die dichterbij stroomt
  enzo
  VISUEEL
  groet
  p.s. ik mis mijn cd mapje, binnenkort een keertje biertje doen?

 7. jeetje, kwam ik nu weer lullig over?
  ik bedoelde: het gedicht vind ik vooral leuk maar ik houd me verder beter op de vlakte voor wat betreft de vorm.

  en ‘het’ is het eerste stiftgedicht dat ik ooit zag van Kleon. het wordt tijd dat ik eens wat nauwkeuriger in mijn woordkeuze en formuleringen word. dat zou een boel internetvervuiling schelen.

 8. Volgens mij valt dit wel mee hoor. Ik geloof niet dat Oscar je hier aanvalt, mocht je dat denken. Het is meer een omslachtige manier om zijn cd’s terug te vragen. ;) Niks aan de hand.

  Ik had tussendoor ook al eens gereageerd, maar ik zag vanochtend dat ik die reactie niet had verzonden en toen had ik alweer van een andere computer uit gereageerd, dus enfin. Volgens mij is er helemaal niks aan de hand.

 9. nee, was niet om Oscar maar om wat ik bij teruglezen las (daar heb ik vaker last van). morgen begint mijn cursus dus het kan alleen maar beter worden. :)

 10. En ik maar denken dat het helemaal geen goed teken is als de Noordzee dichterbij komt! Al helemaal niet nu ik zo in het Westen van het land zit.
  Is toch wel een opluchting, dit gedicht!

 11. Ik ben ook fan van het stippellijntje.
  En net daarom @saskia: hopelijk blijven stiftgedichten ook “droog” overeind, maar je moet ze éigenlijk toch wel echt met het visuele erbij bekijken.

  “Boem Paukenslag” leest namelijk ook wat minder zonder typgrafie :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s