Het verlangen naar een (schier)eiland

ooijonderwater1523pNog even en ik woon op een schiereiland. Er cirkelen bijvoorbeeld al meeuwen verdacht dichtbij ons huis. De Ooij loopt onder, langzaam maar zeker. De wilde koeien en paarden verhuizen al naar de droge stukken, de ganzen krijgen eindelijk het landschap waarvoor ze (al een tijdje terug) hier naartoe kwamen. Grazen maakt plaats voor dobberen.

De Vlietberg (waar ik woon) ligt iets hoger dan de omringende weilanden. Na een overstroming in 1995 is de talud achter in onze tuin nog eens verhoogd met afgedankte meubels en een berg zand. Als het water echt hoog komt, kun je de Vlietberg alleen bereiken met een aluminium bootje dat van onze huisbaas is. Dat vaart dan een paar keer per dag op en neer. Zo ver zal het niet komen dit jaar. De weg blijft waarschijnlijk droog.

Ik bereid me er wel op voor. Ik gedraag me als eilander. Ik heb laarzen, bestudeer de waterstanden. Ik heb een vissersmuts en als ik enigszins degelijke baardgroei had, zou ik een stoppelbaard laten staan.

En ik doe wat eilanders doen als het water stijgt: ik snoei de rozenstruiken en de leilinden (die hier uiteraard niet geleid worden). Ik spit de grond om. Ik zaai de eerste groente.

Het is immers al bijna lente.

ooijonderwater1489

8 thoughts on “Het verlangen naar een (schier)eiland

  1. Nu nog praten met een hese stem, hier en daar wat kunstwerken alleveren, slechte poëzie en goede romans schrijven, en je bent de reïncarnatie van Jan Wolkers.

  2. @ Willem: ik doe mijn best met die poëzie en die romans. Whisky drinken reserveer ik voor later, dus voorlopig geen hese stem.
    @ Saskia: Dat klinkt als een goede beginzin voor een gedicht.

  3. Ik zag al wat verschijnen op intrneet, ik vind het nu al fan-tas-tisch! Je baby series zijn altijd zo leuk, ik kan niet wachten! Volgens mij is het papier wat er bij zit ook om te smullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s