Acht tot tien werkdagen

Jongens op hun brugklasfietsen trekken wheelies
over kruispunten en geen bleek stuk been steekt uit
kort, korter, kortere rokken. Wij salueren met water-
geweren totdat er geen kleur meer te bekennen valt.

Ik forceer mezelf de douche uit, naar buiten en zie:
ik en mijn mensen, wij bouwen geen huizen meer.

Wij nemen intrek, schilderen de muren in meng-
kleuren en zonder idee voor hoe lang we blijven
boren we gaten in gips en beton. Als we een balkon
hebben stallen we daar ’s zomers onze garderobe uit,
in het nieuwste zwart, wit en toch nog steeds roze.

Met wasknijpers.

De laatste dagen van de zomer blazen we rook
bij de buren naar binnen en draaien onze muziek
hard genoeg om buiten te horen. Ik en mijn mensen,
wij hebben intrek genomen.

8 thoughts on “Acht tot tien werkdagen

 1. Oh, mooi, Dennis. (Ik weet niet goed wat wheelies zijn, maar dat geeft hier verder niet.) Ik vind je eindzin ook echt heel sterk. Puik werk, om het woord puik maar eens in mijn mond te nemen!

 2. Een ‘wheelie trekken’ is niet meer dan op je achterwiel rijden. Was erg populair in mijn burgklas en laatst zag ik een groepje jongens met grote tassen hetzelfde doen over het Keizer Karelplein. Sommige dingen veranderen nooit. Bedankt voor het compliment! (‘Puik’ is een gaaf woord)

 3. prachtig gedicht.
  ik lees een volwassene die door een specifiek beeld op zijn netvlies terug geworpen wordt in zijn jeugdtijd en beseft waar hij nu aanbeland is. kan er natuurlijk helemaal naast zitten maar wat zou het. ;)

  vind deze het mooist:
  “Wij salueren met water-
  geweren totdat er geen kleur meer te bekennen valt.”

 4. Dank je! Ik ga hier uiteraard geen uitleg geven, want daar ben ik niet goed in. Het is overigens een reactie op/bewerking van Rilkes Herbsttag. Een eerdere versie hiervan werd neergesabeld tijdens Literaturjugend.

 5. nee, geen uitleg. hoewel je daar vast heel goed in bent.
  het is niet vaak dat ik aangeef wat een gedicht voor mij als lezer lijkt in te houden maar in dit geval deed het op de hierboven beschreven manier iets met mij. vandaar.

  bedankt voor de link. die ga ik NU aanklikken.

 6. Jij misschien niet, nee. Ik ben vet wel een middeleeuws, Russisch leger.

  (En het was een verwijzing naar dat stuk in de ANS: “Als aspiranten echter niet over de juiste kwaliteiten blijken te beschikken, zullen zij ‘genadeloos worden neergesabeld’, aldus een lid.” Dat lid moet Bert geweest zijn…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s