Danzig

Hij heeft hier lang genoeg rondgelopen om te weten
dat elk huis een keuze en alles meer van hetzelfde is.

Het dagrooster kent niet veel meer dan een hoop
meningen (inkomend als uitgaand, uitsluitend
luidkeels) en het wisselen van bovenste been.
Soms hoort hij zijn moeder, maar veel vaker de TV.

Zijn geslachtsdeel is iets instrumenteels geworden
zoals koffie bij het ontbijt en sigaretten in gesprekken.
Zijn broeken hebben zakken en hij heeft altijd iets bij
zich, maar voornamelijk: autosleutels en verhalen.

Een man moet niet meer dan bij zijn dingen zijn.

Dit is een herschrijving van het gedicht De Aanlooptijd. Ik ben er nog niet helemaal over uit of het nu af is of niet, maar zoals dat gaat: alleen kom ik even niet verder. Uw commentaar is dan ook van harte welkom.

11 thoughts on “Danzig

 1. prachtige laatste regel!

  verder kan ik je vanwege het opgetreden hersenvacuüm weinig zinvols zeggen. maar die regel…, die viel me op.

 2. Dag Dennis,

  De eerste twee regels vind ik echt prachtig, ze kloppen voor mij precies. De twee middelste stanza’s kunnen nog iets minder wollig misschien. De laatste regel is krachtig, maar ik vind hem niet direct passen bij de rest van het gedicht.

  Hartelijke groet.

 3. Ik begrijp wat je bedoelt, Eelke. Ik weet nog niet zo goed wat ik ermee aan moet. Ik heb dit ding al te vaak herschreven, misschien is dat het. Voor mijn gevoel hoort die laatste regel er dus wel bij, maar ik begrijp wel waarom het misschien niet zo overkomt.

 4. Die laatste regel hoort er ook wel bij, maar misschien moet er nog iets tussen, een regel vooraf om het wat beter te laten passen, misschien een geheel andere algemene uitspraak over ‘een man’ om contrast te bewerkstelligen, of juist nog een concrete regel over een man en zijn dingen. Nu loopt het wat te vlakjes en voorspelbaar af, naar mijn idee. Verder is het gewoon erg goed.

 5. Daar zit wat in. Ik denk dat het werk, van wat ik zo hier en op facebook hoor, vooral in het middenstuk gaat zitten. Bedankt voor je uitgebreide commentaar.

 6. Ik weet niet of een gedicht per se onvoorspelbaar moet zijn. Mijn mening is dat je niet te veel er aan moet klungelen. Ik vind hem mooi zo. Ook het middenstuk. Het ‘wollige’ hoort gewoon bij jou. Ik zou dat niet gaan uitkleden als ik jou was.

 7. Hmm, ik vind juist precies het omgekeerde van wat de heersende mening hier lijkt te zijn. Ik vind het middenstuk juist heel sprekend, pakkend en intrigerend. En het begin en einde een beetje… tjsa, pretentieus? Ik weet het niet. Vind wat je in het begin zegt wel erg mooi, maar hoe het geformuleerd is… Misschien zijn die eerste en laatste zin gewoon iets te complex opgezet voor mijn simpele ziel ;)

 8. Ik wardeer de mening van jouw simpele ziel altijd heel erg, maar dat weet je. Ik ga er snel nog eens naar kijken, maar nu roept het Waalstrand.

 9. Moja hipoteza przyczyny wybuchu konfliktu zbrojnego w Gdańsku w 1939 r.

  Niemieccy biznesmeni prowadzili świetnie prosperujące interesy w Gdańsku. Obserwoło te poczynania polskie wojsko – non stop (jaką metodą, może lepiej tego nie wspomnę ze względu na dobro i bezpieczeństwo społeczne). Rosła w nich zazdrość i nienawiść do niemieckich biznesmenów, co samo w sobie powodowało taki skutek ze względu na metodę obserwacji, a niemieccy biznesmeni dysponowali dużym kapitałem nie tylko finansowym ale również intelektualnym.

  Zaczęli więc przeprowadzać swoje tajne, nazwijmy to eksperymenty społeczne. Powodowało to różne skutki, w tym objawy bardzo podobne do schizofrenii u niemieckich biznesmenów. Elementem tych ekespetymentów było m. in. rozgłaszanie w społeczeństwie czegoś, co można by nazwać – naprowadzaniem na poczynania niemieckich biznesmenów. Jaki był tego skutek? Ludzie, w tym głównie Żydzi zaczęli wpadań niewiadomo dlaczego na pomysły bardzo podobne do do tych niemieckich. Ale nikt nie wiedział co się tak naprawdę dzieje, bo były to działania skryte.

  Jakie były dalsze konsekwencje tych wydarzeń? A no atak zbrojny na Gdańsk w 1939 r.

  Opracowano na podstawie aktualnych tajemniczych wydarzeń mających miejsce w Gdańsku, których to jestem świadkiem i uczestnikiem.

  —————————————————

  onhandige vertaling ( google ) :

  Duitse zaken gedaan bloeiend bedrijf in Gdansk . Obserwoło die activiteiten van het Poolse leger – non stop ( welke methode misschien beter niet te vergeten als gevolg van het welzijn en de sociale zekerheid ) . Groeien in hun jaloezie en haat van de Duitse ondernemers , wat op zich veroorzaakt het effect als gevolg van de wijze van waarneming , en bezat een grote Duitse ondernemers niet alleen financieel kapitaal, maar ook intellectueel.

  Dus begonnen ze uit te voeren zijn geheim , laten we noemen het sociale experimenten . Dit resulteerde in verschillende effecten , waaronder symptomen erg lijken op schizofrenie bij Duitse zakenlieden. Element van deze ekespetymentów was , onder anderen . uitgezonden in de maatschappij van wat men zou kunnen noemen – een leidraad voor de acties van Duitse ondernemers . Wat was het resultaat ? Mensen, voornamelijk Joden begon wpadań waarom wie ideeën zeer vergelijkbaar met die in Duitsland kent . Maar niemand wist wat er werkelijk aan de hand , want ze waren verborgen actie.

  Wat waren de verdere gevolgen van deze gebeurtenissen ? Een no gewapende aanval op de Gdansk in 1939.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s