Zo

Zo

Toen ik Austin Kleon een tijdje terug een paar vragen stelde, gaf hij aan dat hij weinig gedichten uit het economiekatern van de krant maakte:

I once made a joke that the business section makes for the worst poems, because that’s where the worst writing in the paper is.  Business writing is full of company names and abstract words like “acquisition”, “merger”, etc. Not to say that I haven’t made a poems from the business section (link). But I do prefer the Life or Arts section, because those both have more concrete nouns and verbs. They’re about people doing things: stealing a car, painting a picture, tearing down a house, etc.

Bovenstaand stiftgedicht komt uit het economiekatern van het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag, over bezuinigingen van Minister Donner. Het bewijst maar weer eens hoe romantisch het economiekatern wel niet is.

6 thoughts on “Zo

  1. Nice! Kleon heeft het mis. Van die abstracte woorden kun je ook iets maken. Bovendien schijnt economie zeer psychologisch te zijn en is er voldoende drama te vinden de laatste tijd in dit katern.

  2. Wanneer je enkel letters uitlicht en verbindt tot nieuwe woorden, dan kies je opnieuw zelf de woorden i.p.v. ze te selecteren uit een beperkt, doorgaans “apoëtisch” register. Nu gaat het concept achter het hele stiftdichten wat verloren. (Net als de argumentatie dat bepaalde registers al dan niet bruikbaar zijn, gezien je je er niet toe beperkt.) En dat is best jammer voor het genre.

    (Of niet?)

  3. Misschien neem ik mijn eigen stiftgedichten daar niet te serieus voor, maar het kan me eigenlijk niet zoveel uitmaken. Het is hier n woord en het is ook best wel leuk om te puzzelen waar je dat vandaan moet halen. Je werkt nog steeds met een beperking, er staan namelijk geen letters die er niet staan en ze moeten ook nog eens op de juiste plek zijn. Ik zie het probleem niet zo. Eerst was het ‘Piet’ in plaats van ‘ik’, maar die had ik toch ingeruild. Jammer misschien.

  4. Ik blijf de meeste stiftdichten op zich erg goed vinden (ook die van Dimitri, die ook letters samentrekt) en vroeg me enkel af hoe belangrijk het concept – een idioot woord – is en of een compromis daar dan afbreuk aan doet. Niet de meest zinvolle mijmering, dat geef ik toe.

  5. Het hoeft ook niet altijd zinvol te zijn en ik zelf heb er ook wel eens over nagedacht, maar het is een van die dingen waarbij ik elke dag weer van standpunt wissel. Ik heb geleerd niet zo moeilijk over dat soort dingen te doen. Mijn stiftgedichten moeten vooral veel schrijfplezier opleveren, wat mij betreft. Ik heb er geen hogere ambities voor en dus ook weinig behoefte aan potica. Niet dat ik die elders wel helder geformuleerd heb, trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s