Ik ben een maan

IkBenEenMaan

“Ga daar maar zitten”, zei ze en wees naar een kruk voor de wasmachine. “Voorwas, hoofdwas, spoelen en centrifugeren, het hele programma. Ik zie je straks.” Twee minuten voorwas en het bolletje met wasmiddel kwam al vast te zitten tussen een eigenwijze broek en het ronde ruitje. De blauwe gel liep langzaam tegen de ruit op en begon op de trilling van het apparaat de zee te imiteren. Halverwege de hoofdwas liet de broek los en ging de zee op in het waswater. Ik dacht wasmiddel te ruiken en rook daarna onbewust aan mijn handen.

Na het centrifugeren, op de klik van het slot in het wasmachinedeurtje, kwam ze weer binnen.

“Zo gaan die dingen”, zei ze.

10 thoughts on “Ik ben een maan

 1. Leuk stukje. Vind het wel opvallend dat je het in ‘Nieuw werk’ zet en niet als ‘vingeroefening’. Ik mis een klein beetje dramatische achtergrond van de ‘ze’ in kwestie. Verder is de titel wel erg poëtisch tegenover de tekst. En tot slot nog een kritische noot, terwijl ik het echt een leuk stukje vind: die punten tussen de aanhalingstekens begrijp ik niet. Ik heb nog nooit een boek gelezen met zulke punten. Maar misschien heb ik iets gemist en wil je er een stilte of een afsluiting mee aangeven, maar ik vind dat niet zo nodig. :)

 2. Opvallend of pretentieus? Wel ja, ik ben wat ik ‘vingeroefeningen’ pleegde te noemen, wat anders gaan zien. Ik zou ze niet ‘prozagedichten’ willen gaan noemen (omdat ik nog steeds geen idee heb wat een prozagedicht nu echt is), maar stiekem zie ik ze ergens wel in een bundeltje naast de gedichten staan. Ze vullen elkaar aan, ze lijken verwant, zoiets. Ik ben er nog niet over uit.

  ‘Ik ben een maan’ is toch niet zo poëtisch als je het naast de inhoud legt? Misschien ‘de maan’. Enne… dramatische achtergrond? Ja, nou ja, dat klopt, die ontbreekt. Maar bewust.

  Wat betreft die punten, heb je helemaal gelijk. Ze hadden overigens geen functie.

 3. Opvallend, niet pretentieus. Ik vind dat veel stukjes meer zijn dan vingeroefeningen. Bij vingeroefeningen denk ik toch altijd dat je óf er niets mee gaat doen, óf het verwerkt in een groter/ander verhaal/gedicht. Ik denk dat ze goed zouden staan tussen de gedichten.

  Dat van de titel neem ik terug. Het intrigeert me en dat is een goede eigenschap van een titel. Ik zag natuurlijk al het verband maar twijfelde of de titel wel paste tegenover het zeer gedetailleerde, onderhuidse verhaal.

 4. Het is goed, mooi, klein.

  Diepe bedenkingen over taal, daar ben ik niet toe in staat, ik weet er te weinig voor. Maar het mag zo tussen gedichten, of in een boekje ernaast.
  Graag zelfs.

 5. Heel apart stukje. Ik stel me er een beetje zo’n vreemd dokterspraktijkje bij voor. Alsof het kijken naar een was een soort van therapie is. Eerlijk gezegd stel ik me er een soort spermabank bij voor. Maar dan in elk kamertje een wasmachine. (En voor de rest geen seksuele connotaties hoor, geen jerking off bij de wasmachine).
  Ik vraag me alleen af of het een lange was of een korte was is. Onze wasmachine heeft namelijk een heel korte (32 min) OF echt een heel lang (meer dan 2 uur) wasprogramma. Anderhalf uur is toch normaal? Ik was altijd kort (plus een keertje extra centrifugeren), anders vind ik het wel heel erg waterverspilling.
  Hoe dan ook, ik vind het een vrij kort stukje voor de duur van een wasprogramma (waarbij ik nu dan van anderhalf uur uitga), maar dat is ook wel lekker intrigerend.

  De tweenalaatste regels vind ik echt super. Heel erg mooi. De laatste regel ben ik dan weer niet zo weg van. Maar is ook wel weer onmisbaar. Het grijpt me allemaal wel.

 6. En van dat je dit zij werd ik blij: “Voorlopig. Ik doe alles altijd voorlopig.” Het is een hele mooie indekker :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s