Anna en onweer

Ik weet niet hoe we er kwamen en ik denk dat dat helemaal niks uitmaakt, maar daar waren we. Anna en ik stonden voor een loods van kleiner formaat ergens op het industrieterrein.

“Die lamp doet onweer na,” zei ze.

Aan de loods was een lamp bevestigd die over het parkeerterrein scheen. De lamp knipperde zonder enig patroon. Het waren de stuiptrekkingen van een halogeen leven. Ernaast scheen een lamp die topfit leek te zijn.

“Die andere lamp lacht haar uit,” zei Anna.

Ze pakte een steen en smeet de werkende lamp kapot. Er was een vonk en het klonk naar glas op de klinkers van het parkeerterrein. De orde was hersteld. De knipperende lamp kon blijven onweren zolang ze het volhield.

Ik weet niet hoe we er kwamen, maar uiteindelijk lagen we thuis in bed.

Buiten begon het te onweren.

5 thoughts on “Anna en onweer

  1. Toen ik het voor de eerste keer las, dacht ik: niet doen, Dennis, niet lopen uitleggen waarom Anna zegt dat de lamp onweer nadoet. Maar als je dan achter dat stukje “Die andere lamp lacht haar uit” leest, dan klopt het weer wel, vind ik. Dan stoort het niet meer, dat uitleggen.

    Dat eindzinnetje, dat weet ik niet, is het niet wat te voor de hand liggend dat het dan begint te onweren? Misschien mag die zin gewoon weg. Of niet ‘onweren’, maar iets over ‘donder’ of ‘bliksem’ ofzo. Dat woord ‘onweer’ stoort me daar.

  2. Ik vind het uitleggen niet storen. Mooi stukje. Ik zit alleen ook met die laatste zin. Het maakt het zo magisch-realistisch allemaal terwijl dat niet nodig is. Zonder vind ik mooier. Verder heb ik moeite met dat 2 x ‘ik weet niet hoe we er kwamen’. Maar alles er tussen is briljant.

    (In een groter geheel van korte stukjes achter elkaar is de anekdote genoeg en hoef je het niet in te bedden in een hoe en waarom.)

  3. ik ben het met eva en willem eens. m.i. zijn de laatste twee zinnen niet nodig, omdat ze proberen het verhaal in een groter kader te plaatsen, terwijl jij juist de meester bent in flessenpostwerelden (how about that 4 scrabble)’stuiptrekkingen in een halogeen leven’ is goud. ook ik dig metaphors.

  4. En ik ben het met jullie alle drie eens. Ik flessenpostwereld me te pletter. Het plan is dat OAOA alleen nog maar uit dit soort stukken gaat bestaan. Ik heb strenge mensen nodig. Waarvoor dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s