Mijn mensen: Vicky Francken

In de aanloop naar de verschijning van mijn debuutbundel ik en mijn mensen plaats ik op deze site ingesproken gedichten. In september zal de gehele bundel als audioboek beschikbaar zijn en uiteraard helemaal gratis en remixbaar, zoals u dat van mij gewend bent.

De gedichten worden echter niet door mij, maar door ‘mijn mensen’ ingesproken. Niet al mijn mensen natuurlijk, maar een selectie (het zijn immers maar dertig gedichten). Dit keer: Vicky Francken.

Dit huis is een moeder, gelezen door Vicky Francken.

Jaren geleden – toen er nog een gulden was, en die gulden nog van hout was, in de oorlog, of misschien toch iets later – mocht ik zitting nemen in de jury van de Write Now voorronde Nijmegen. Tussen alle puber- en slaapkamerpoëzie sprong de zin “wij zijn kleine beetjes archipel” eruit. En vooral omdat het meisje dat hem schreef pas een jaar of 15 was. Dat zijn van die momenten dat je denkt dat je zelf maar beter op kunt houden met schrijven.

Inmiddels is Vicky Francken natuurlijk geen onbekende meer en ook alweer wat jaren ouder, maar haar poëzie blijft zo goed dat je er jaloers en totaal ontmoedigd van raakt. Ik heb het voorrecht gehad een aantal keren met haar op te mogen treden en hier en daar eens een kop thee samen te drinken. Als ik een top drie zou hebben van Nederlandse dichters, zou Vicky erin staan.

Tijdens een Literaturjugendavond, toen die nog in de NDRGRND waren, kwam Vicky met wat suggesties om het gedicht te redden – ik wou het zelf al afschrijven. Dankzij haar heeft het gedicht het dus overleefd en daarom leek ze me de meest geschikte persoon om het voor te dragen. Vicky mailt:

het geluid klinkt heel dof, bijna alsof ik door een kussen heen praat (maar misschien geeft dat niet, eens te meer omdat “citaten vinden hun weg door barsten / naar binnen onder kasten, de bank / en in de hoekjes.”

En gelijk heeft ze. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s