Mijn mensen: Willem Claassen

In de aanloop naar de verschijning van mijn debuutbundel ik en mijn mensen plaats ik op deze site ingesproken gedichten. In september zal de gehele bundel als audioboek beschikbaar zijn en uiteraard helemaal gratis en remixbaar, zoals u dat van mij gewend bent.

De gedichten worden echter niet door mij, maar door ‘mijn mensen’ ingesproken. Niet al mijn mensen natuurlijk, maar een selectie (het zijn immers maar dertig gedichten). Dit keer: Willem Claassen.

Bovenbuurman, gelezen door Willem Claassen.

Willem is een van de beste schrijvers die ik ken. Ik meen dat, maar u hoeft dat niet van me aan te nemen: lees Park, lees Grote Zus. Willem is een van de weinige (lees: drie) mensen die mijn vroege kladversies te lezen krijgen. Omdat hij weet hoe het werkt. Hij las zelfs het manuscript voor de bundel in de eerste versie. Sterker nog: aan Willem heb ik min of meer de indeling te danken. Hij merkte ooit op dat ik veel gedichten had met ‘ooit’, ‘nu’, ‘soms’ en dergelijke woorden. Onder het mom van ‘kom uit voor je zwakke punten’ heb ik die woorden als titels voor de afdelingen gebruikt.

Willem wilde dit gedicht doen, omdat hij Henk kent. Hij was erbij toen Henk een van zijn momenten had. Willem schrijft:

Hier mijn bijdrage aan het audiobook. Tenminste, voor zover. Ik denk dat het misschien mooier is om via een programmaatje mijn stem boven de muziek te zetten. Nu heb ik de geluidsboxen richting het gaatje gezet dat de microfoon van de laptop voor moet stellen.

Lo-fi noemen we dat. En daar houden we van. Ik zou het ook niet anders willen, het zou minder Willem zijn… Hij mag dan niet zo goed met ‘programmaatjes’ zijn, hij is een held in de polygoon-journaalstem. Hij kan het niet op commando maar doet het wel te pas en te onpas (tijdens vergaderingen, kroegbezoeken of het lezen van de krant). Hij maakte een bonustrack voor het luisterboek die ik eigenlijk zou moeten bewaren tot het helemaal online komt, maar ik kan het niet laten. Luister, het is de moeite waard:

Naast altijd grappig is Willem een van de beste vrienden en sparringpartners die een mens zich kan wensen. Ik heb wel eens gezegd dat iedereen een eigen Willem zou moeten hebben, en ik geloof dat nog steeds.

Bedankt, Willem.

One thought on “Mijn mensen: Willem Claassen

  1. Pingback: Mijn mensen: Willem Sjoerd van Vliet « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s