Mijn mensen: Stan Bannier

In de aanloop naar de verschijning van mijn debuutbundel ik en mijn mensen plaats ik op deze site ingesproken gedichten. Eind september zal de gehele bundel als audioboek beschikbaar zijn en uiteraard helemaal gratis en remixbaar, zoals u dat van mij gewend bent.

De gedichten worden echter niet door mij, maar door ‘mijn mensen’ ingesproken. Niet al mijn mensen natuurlijk, maar een selectie (het zijn immers maar dertig gedichten). Dit keer: Stan Bannier.

Manuel, in clubversie uitgevoerd door Stan Bannier.

Manuel schreef ik in opdracht van de Wintertuin, toen de Literaturjugend in het voorprogramma van I’m from Barcelona stond. De opdracht was om iets met het Manuel uit Fawlty Towers te doen. Ik nam die opdracht niet al te letterlijk en besloot iets te schrijven over waar ik vandaan kom, met een vleugje Spaanse siësta er doorheen. Het resultaat: dit gedicht.

En omdat het gedicht gaat over waar ik vandaan kom, moest het ook door iemand voorgelezen worden die daar ook vandaan komt. Stan en ik komen uit hetzelfde dorp. Lang, lang geleden, voordat ik poëzie-superster wilde worden, zat ik, zoals elke zichzelf respecterende alto, in een bandje. Stan was de drummer van die band en samen stonden we aan de wieg van een tweede (gelegenheids)band.

Stan is een van de ‘Limburgste’ mensen die ik ken en vertegenwoordigt alles wat ik gaaf vind aan die provincie. Inmiddels is hij lichttechnicus bij Het Zuidelijk Toneel. Onlangs speelde hij een bescheiden rol in het toneelstuk Stand Up. Hij speelde Barry (“Nare dingen en zo dat vind ik niet prettig, maar humor… dat vind ik echt te gek.”) en stal daarmee de show (trailer). Barry is in dat toneelstuk een beetje wat Manuel in Fawlty Towers was: spuit elf. En daarmee is de cirkel rond.

Stan, desse bedank bus det wetse, he. Ich kom snel unne keer aaf, veur pils en zo.

One thought on “Mijn mensen: Stan Bannier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s