Mijn mensen: Maarten Inghels

We zijn er bijna, qua audioboek. Dit keer: Maarten Inghels.

Blues voor mijn Belgen (in A), gelezen door Maarten Inghels.

Ik geloof niet dat ik Maarten moet voorstellen aan de meeste lezers van dit blog. Hij is de snelstgroeiende dichter van België. En hij is al heel lang. Dat was geloof ik het eerste wat ik tegen hem zei ooit: ‘Je bent langer dan op het internet.’ We hadden al wat mailcontact en hielden elkaars blogs in de gaten en toen Maarten op Onbederf’lijk Vers moest optreden, haalde ik hem een dag eerder op van het station om hem mee te slepen naar een Literaturjugend (en natuurlijk een aantal kroegen).

Op het station stond een lange jongen met een vreemde haardos en een driedagenbaard. Die driedagenbaard bleek later permanent te zijn. De lange jongen had een oude, verweerde leren tas. Dat moest een dichter zijn. Dat moest Maarten Inghels zijn.

Sindsdien hebben we elkaar vaker op het station gezien, zowel in Nijmegen als in Antwerpen, ook al liep dat niet altijd even soepel. Zo kan ik me herinneren dat ik bij Maarten op bezoek ging en hem sms’te: “Ik zit nu in Roosendaal, ben er ver een half uurtje, denk ik.”
Maarten sms’te terug: “Geef me een uur en ik ben er.”
Ik dacht dat dat betekende dat hij er over een uur zou zijn. Ik had het mis. Ik moest hem een tijdstip geven.

Het is tekenend, op een bepaalde manier; Maarten en ik verschillen ook nog wel eens van mening. Dan noemt hij mij ‘underground’ en bedoelt dat ietwat pejoratief. Ik noem hem wel eens ‘dichter’ op die manier. Ondanks dat zie ik hem graag. We drinken koffie, we vatten pinten en we dromen wat weg.

De laatste keer dat ik hem zag leek hij weer langer. Misschien is dat eveneens tekenend. Toen ik hem leerde kennen had hij net zijn eerste publicatie in ORP, het gedicht ‘Strand’ met een veelbetekenende stilte aan het eind (‘zo van je mag nu zwemmen ////// hier’). Inmiddels is hij een niet weg te denken dichter. Hij zette de Eenzame Uitvaart in België op, organiseert het Felix Poetry Festival en komt in januari met een tweede dichtbundel die, naar alle waarschijnlijkheid, zijn naam definitief vestigt. Laat er geen misverstand over bestaan: Maarten Inghels is een dichter. Een erg lange dichter. En een beetje een eenmanszaak.

Ik ben blij dat hij de tijd gevonden heeft wat veelbetekenende stiltes aan mijn gedicht ‘Blues voor mijn Belgen (in A)’ heeft weten toe te voegen. Maarten is een van mijn Belgen.

Bedankt Maarten, we vatten snel weer een pint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s