Mijn mensen: MiaMia & Lucky Fonz III

Ergens moest het misgaan. Of ja, misgaan… Ergens zou er een dubbele versie komen. Dat moment is aangebroken. Uit het audioboek: MiaMia en Lucky Fonz III.

Toen de Mugwumps voor het eerst de veilige grenzen van Nijmegen verlieten om in Groningen een theatershow te geven, moest dat meteen een optreden van twee uur worden. Nu waren wij wel goed maar niet gek: twee uur naar ons gezwam luisteren doe je niemand aan. Er moest een act bij. Lucky Fonz III was toen nog een het best bewaarde geheim van Nederland. Het was denk ik twee weken voordat hij de Grote Prijs won dat ik hem vroeg: “Ga je mee? Je krijgt geen geld. Wel betalen we je treinkaartje en we geven je biertjes.” Hij zei ja.

Vlak voor het optreden in het USVA in Groningen won Lucky Fonz de Grote Prijs, hetgeen resulteerde in een volle bak bij onze show. Het was de tweede theatershow die we deden en het was meteen uitverkocht. Voor zoveel mensen hadden we nog nooit gespeeld. Ik presenteerde die avond Fremdkörper, twee gedichten met foto’s. Lucky Fonz vond een van die gedichten heel mooi en speelde een liedje waarvan de tekst dezelfde strekking had. Ik vond dat een eer.

Daarna nam zijn carrière een hoge vlucht en ik kwam hem nog wel eens tegen, maar elkaar echt spreken deden we niet meer. Toen het gedicht uit Fremdkörper de bundel haalde, dacht ik wel meteen aan hem voor de audioboekversie. Ik mailde hem op goed geluk.

Maanden hoorde ik niks. Ik mailde nog een herinnering en bedacht toen dat de man het te druk had. Ik moest een vervanger hebben. Toen mailde MiaMia. Ze wilde wel een gedicht voor het audioboek doen. Ik besefte hoe stom het was dat ik haar überhaupt niet gevraagd had in eerste instantie. Ik ken MiaMia nog uit de tijd dat ik redacteur bij ORP was en had haar weblog altijd met veel interesse gevolgd, totdat het een stille dood stierf. MiaMia was altijd al bezig met gedichten op muziek en soundscapes te zetten en natuurlijk moest zij op het audioboek. En zo was interpretatie 1 van Elke bouwgrond bezet gebied een feit:

Elke bouwgrond bezet gebied, uitgevoerd door MiaMia.

Een paar weken geleden belde Otto (de naam waaronder Lucky Fonz III zijn dagelijkse leven leidt). Hij had een verrassing. In mijn mailbox. Samen met Willem Sjoerd had hij het gedicht opgenomen. Ja, hij was een tijdje in Zuid-Afrika geweest en had een enorme mailachterstand. Daarom had hij nog niet geantwoord. En hij vond het leuk om te doen. En hij had het dus maar gewoon gedaan.

Elke bouwgrond bezet gebied, uitgevoerd door Lucky Fonz III.

Bedankt, MiaMia.

Bedankt, Otto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s