Eilander worden (1)


Maandag 10 januari | 23.33 uur | Waterstand: 1182

It would be well perhaps (…) if the poet did not speak so much from under a roof.
Henry David Thoreau, Walden

De Vlietberg is een enclave in de vorm van een straat die in tweeén is gesplitst. Vroeger zat hier een steenfabriek, waaromheen steeds meer huizen verschenen, zonder bouwvergunning. Hoe de huizen ten opzichte van elkaar staan lijkt een beetje op een door een kind gekleid kunstwerk; overal is in het wild om-, op- en aangebouwd. Het is wat er zou gebeuren als er geen bestemmingsplan zou zijn of wat er gebeurt als, zoals in dit geval, niemand zich iets aantrekt van het bestemmingsplan.

Wij wonen daar.

De fabriek is inmiddels opgedoekt en het terrein opgekocht door staatsbosbeheer. Alleen een hoge schoorsteen en de overal opduikende brokken baksteen herinneren nog aan wat hier stond. Tot voor kort werd de steenfabriek nog aangegeven door een bord langs de dijk. Het bord wees naar een plukje bomen en een paar huizen aan het eind van een kronkelige weg. Die weg moet je nemen om bij ons te komen. Die weg nemen wij om in Nijmegen te komen. Tenminste zolang die weg een weg is.

De weg wordt nu namelijk water.

Dat betekent dat wij eilanders worden. Op een eiland dat uitkijkt op de Waalbrug.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

One thought on “Eilander worden (1)

  1. Pingback: Terug naar het eiland? « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s