Eilander worden (3)

Dinsdag 11 januari | 20.43 uur | Waterstand: 1209

The wild requires that we learn the terrain, nod to all the plants and animals and birds, ford the streams and cross the ridges, and tell a good story when we get back home.
-Gary Snyder, The Practice of the Wild

“We schenken wel, het wordt gezellig.”, zegt Fred Konings in een radiointerview over het hoogwater. Fred is de dorpsoudste, de baas van het eiland, min of meer. Hij bezit en verhuurt het grootste deel van de panden. Hij kent de weg. Hij heeft een bar aan huis.

Ergens moet ik een heupfles hebben. Toen ik nog filosofie studeerde, gingen we eens per jaar zeilen op een vrachttaak, de Ebenhaezer. Omdat ik toen al een romantische inborst had, kocht ik een heupfles, om die te vullen met juttersbitter. Die fles moet ergens zijn. Een eilander behoort zo’n fles op zak te hebben, een slok te nemen en dan (al kijkend naar het water) diep te zuchten.

Maar misschien gaat dat te ver. Dat soort romantiek is uit de mode, al een tijdje. Vanmiddag zei Matthijs (ook een dorpsoudere, maar minder oud): “Juttersbitter? Waar was jij tijdens de inburgeringscursus? Vlietbergers drinken whisky-cola.”

Ondertussen annexeert nu ook de andere kant van het eiland. De weg die wij het zwarte pad noemen is nu ook ondergelopen. Minder gewelddadig dan de teerweg, maar verraderlijk diep. Onze laarzen brachten ons niet tot aan het eind.

Ergens langs het pad hoorden we drie grote plonsen achter ons. We liepen terug en troffen zwemmende beesten aan. ‘Bevers’, zei ik. Maar we twijfelden: hoe zat dat ook alweer met otters en bevers? Eilanders kennen de naam van alle beesten op hun grondgebied, van alle planten. Dat denk ik toch. Dus ik zeg resoluut: “Bevers.” Michiel (dorpsoudere in de minder-oud-uitvoering) zegt dat mijn bever ook een beverrat geweest kan zijn. “Waterkonijn,” zegt hij erachteraan.

Dat is het: de dingen hebben bijnamen. Ik noem mijn bever, waterkonijn of otter gewoon ‘Hans’.

Mijn lief zei vanmiddag: “Ik vind het leuk dat ik laarzen heb.” Dat soort romantiek is nog niet uit de mode.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

One thought on “Eilander worden (3)

  1. Pingback: Eilander worden (8) « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s