Eilander worden (4)

Woensdag 12 januari | 11.00 uur | Waterstand: 1224

Gezamenlijk beraad. Geladen stemming.
We moeten voordat de koeien terugkeren uitbreken.
K. Michel, uit: Bij eb is je eiland groter

’Het duurt dertig uur voordat de hele polder volgelopen is’, zegt Fred, de dorpsoudste.

We hebben ons gisteravond bij hem verzameld. Het was een soort eilandraad. Ik weet niet wat de gebruiken daarvoor zijn, maar ik nam voor de zekerheid een fles kruidenbitter mee die mijn vader zelf had gemaakt. Na het geproefd te hebben zegt Fred vol overtuiging: ‘Dat moet een recept uit Düsseldorf zijn, Killepitsch.’ Erachteraan zegt hij: ‘Rattengif noemden wij dat vroeger altijd.’ Desondanks gaat de fles goed rond.

Hoogwater is het onderwerp van de gesprekken. Tattoo-Hans (niet te verwarren met Hans, de bever) heeft verreweg de grootste wielen op zijn auto (een chevy pick up) en ook hij kan niet meer met zijn auto het eiland af. Hij was over het zwarte pad gereden en stond tot aan zijn bumper in het water. ‘De stroming heeft mijn kentekenplaat meegetrokken.’ Hans is onze verkenner, ons manusje-van-alles.

Zijn vriendin, Heidi, is de tekenares van het eiland. Ze heeft een eigen strip en ontwerpt ook logo’s voor de bedrijven hier. Ik benader haar met een idee dat me de hele dag al bezighoudt. ‘Heidi’, zeg ik, ‘kun jij niet een vlag voor ons ontwerpen?’ Iedereen vindt dat we inderdaad een eigen vlag nodig hebben en al snel bemoeit iedereen zich ermee.
‘Zwart, rood en groen’, roept Andor.
‘Nee’, roept Heidi resoluut.
‘Drie kleuren oranje’, zegt Fred. ‘Konings heet ik.’

Drie kleuren oranje wordt het. Daarnaast moet de schoorsteen op de vlag en een koe. En een paard. En nog een kroontje. ‘Het wordt een mooie klassieke vlag’, besluit Heidi.

Nog even en we kunnen met een bootje varen. Ron en Stanske hebben twee kajaks, maar geen peddel. Ik zeg dat de stroming sterk genoeg is. Ron beaamt dat: ‘Het kan best, je moet alleen geen kant op willen.’

Dat is precies hoe het hier nu is.

(Toen we weggingen was de fles rattengif overigens leeg.)


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

3 thoughts on “Eilander worden (4)

  1. Pingback: Eilander worden (Nawoord & e-book) « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s