Eilander worden (5)

Woensdag 12 januari | 18.41 uur | Waterstand: 1224

Ik hark massa’s bladeren in de tuin. Om mij heen lopen acht kippen, die de wormen en larven oppikken. Dit maakt geen indruk. Het maakt indruk als je op de achtersteven van een schip staat en naar de meevliegende meeuwen kijkt. Zo moet het blijven.
– A.L. Snijders, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk

Je zou denken dat een eilander bij weer en wind buiten is. Dat is niet het geval. Het is rustig op ons eiland vandaag. Het scheelt dat de dagjesmensen zijn verdwenen. Nu de laatste toegangsroute goed onder water staat, zijn we voor buitenstaanders afgesloten.

Zelf kunnen we nog weg; er is een stuk van winterdijk langs een boerderij. dat naar ons toe leidt en dat staat nog niet helemaal onder. Op de plekken waar wel al water overheen klimt, kunnen planken gelegd worden, volgens Matthijs. We hebben recht van overpad voor de boerderij. Ik ga liever met een bootje, eigenlijk. Niks geen noodroute over land.

Ik vraag Tattoo-Hans wanneer we een testrit met het bootje gaan maken. ‘Morgen pas’, zegt hij, ‘eerst moet het water om de Oude Waal nog een meter stijgen, anders komen we de hele tijd tegen het prikkeldaad.’ Ik wacht op morgen. Normaal hoor je de truck van Hans hier altijd wel rondrijden, maar die kan nergens heen.

Het water annexeert nu kalmer de laatste paar decimeters om ons heen. De taluds in en langs de weilanden staan onder. Er zijn geen watervallen meer. Ik mis het ruisen nu al. Gisteren kon je nog op de wildroosters gaan staan en niets anders horen en zien dan water. Nu is het kalm. Gelukkig varen er boten langs die golven veroorzaken.

Vanavond houdt de eilandraad een karaokefeest, dat klinkt oneilands. Ik ga in bad en vroeg naar bed. Dat doen eilanders als het water rustig is.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s