Eilander worden (6)

Donderdag 13 januari | 12.00 uur | Waterstand: 1215

To be truly free one must take on the basic conditions as they are—painful, impermanent, open, imperfect.
Gary Snyder, Practice of the Wild

Het regent. Het water lijkt weinig te doen, maar zoals dat bij water het geval is: schijn bedriegt. Terwijl het peil van de Waal enigszins gezakt is, raakt de grond op ons eiland verzadigd. Het water komt omhoog. Het fabrieksterrein begint inmiddels op een moeras te lijken en de kelder van Tattoo-Hans is ondergelopen. Iedereen is met pompen in de weer.

Dat betekent dat we vandaag nog niet gaan varen. Ik heb me door Giel en Jacqueline laten vertellen dat er een moment is waarop de dijk niet meer begaanbaar is, maar het ook nog te laag is voor de boot. Dat moment zal naar verwachting maandag zijn.

Er is al een tijdje een besloten facebookgroep voor onze enclave. Die lijkt nu goed van pas te komen. Er worden voorspellingen gedeeld, foto’s en allerhande regelwerk verricht. Iedereen is op de hoogte. Maar het is buiten waar je pas echt ziet wat het water doet. Dat je voelt hoe zacht de grond wordt, hoe het water aan je laarzen trekt als je er pas 30 cm in staat en hoe de dieren op zoek zijn naar een droog, afgeschermd stuk. Dat zie je op foto’s niet.

Ik wil nog steeds graag op een boot, maar het water komt niet. En tegelijkertijd zou ik het ook wel fijn vinden als het in ons huis droog blijft.

Als het water niet naar de eilander komt, gaat de eilander wel naar het water toe.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s