Eilander worden (8)


Vrijdag 14 januari | 12.53 uur | Waterstand: 1199

It is desirable that a man (…) live in all respects so compactly and preparedly, that, if an enemy take the town, he can, like the old philosopher, walk out the gate empty-handed without anxiety.
– Henry David Thoreau, Walden

“Vanochtend heeft Staatsbosbeheer de kade naar Buchner geopend en een paadje gemaaid zodat de Vlietbergers via de kade al wandelend of fietsend via Buchner naar de winterdijk kunnen komen.” liet Gerrit van Scherrenburg (opperstaatsbosbeheerder in de Ooij) een paar dagen geleden weten. Vanochtend ging ik voor het eerst via het terrein van de Buchners naar de dijk.

Naar verwachting kan dit namelijk zondag of maandag niet meer, als ook die weg door het water wordt afgesloten. Daar hadden we vorig weekend bij het boodschappen doen niet op gerekend en dus moest ik ‘aan wal’ om proviand in te slaan.

Eerst moest ik mijn fietssleutels vinden (in het slot van de fiets), toen mijn mp3-speler (tussen de kussens van de bank) en tenslotte: mijn portemonnee (eveneens in de bank). Het duurde even voordat ik aan wal kon. Ik denk dat een echte eilander altijd, zij het met pijn in zijn hart, klaar is om het eiland te verlaten, mocht de nood hoog zijn.

De weg naar Buchner is een modderig pad geworden; het terrein van de Buchners zelf is een mooi glooiend, her en der bebouwd stuk polder, dat op delen al ondergelopen is. Ik dacht dat wij in een mooie enclave woonden, maar de Buchners hebben er echt werk van gemaakt. Hier is het zelfstandig en afgezonderd wonen, op een steenworp van een doorgaande weg. Compleet met ‘verboden toegang’-bordjes, bomenrijen, afdakjes voor brandhout, allerhande schuurtjes, een sluisdeur en een grindpad. En rattenvallen.

Ik hoop dat Hans die laatste weet te ontwijken. Hans de bever bedoel ik dan, niet Tattoo-Hans. Al hoop ik dat die er ook met z’n vingers vanaf blijft.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

5 thoughts on “Eilander worden (8)

  1. Jippie een nieuwe! Meer, meer, meer. Spreekt toch wel erg tot de verbeelding jullie woonplek. Begrijp ik nu goed dat je sinds het week-end niet meer “van de bank af” (haha) bent gekomen? Hoe komen jullie aan wal als je niet meer via de Buchners kunt gaan? Nou ja, waarschijnlijk zoals het een echte eilander betaamt: met een boot uiteraard. Ik ga je vanaf nu volgen…(don’t worry, je blog bedoel ik natuurlijk :-)

  2. Sinds maandagavond ben ik niet meer van de ‘terp’ af geweest. Ik werk vanaf thuis, dus doe alles behalve op de bank zitten, want tussendoor schrijf ik ook nog aan dit blog en maak foto’s.

    Als we niet meer via de Buchners kunnen (wat op zich al een hele toer is door de modder en alleen te voet kan eigenlijk), moeten we inderdaad in een bootje aan wal. Dat vaart dan alleen bij daglicht en op gezette tijden. Maar goed, we blijven dat uiteraard zoveel mogelijk op ons eiland: de voorraadkasten zijn gevuld.

  3. Hee, was grapje hoor van die “bank” (dacht dat dat duidelijk was…), ook omdat je zo ongeveer al je belangrijke bezittingen tussen de bank terugvond, schreef je, dus je lokt het ook wel een beetje uit… Ik vind je blog leuk en je foto’s ook, dus keep writing. Hoop uiteraard dat de boot niet nodig zal zijn.

  4. No worries, ik had het niet als aanval gelezen. Dat van die bank in mijn stuk had ik zo nog niet gelezen. Ik ben inmiddels ook mijn oplader kwijt. Wellicht de bank, wellicht de bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s