Eilander worden (9)


Vrijdag 14 januari | 19.08 uur | Waterstand: 1198

hij spuugt vol verwachting in ‘t water
– Hans Tentije, uit: Nachtwit

Ons eiland ligt er rustig bij. We wachten op de tweede ronde. Na vandaag wordt een tweede golf verwacht, al is het nog niet precies duidelijk wanneer ze komt en hoe groot ze is. Oorspronkelijk was de verwachting hier dat we na dit weekend weer de weg op konden, maar door de week heen werden steeds nieuwe voorspellingen gedaan. Dit weekend wordt spannend. Niemand weet eigenlijk zo goed wat er daarna gebeurt. We wachten rustig af.

Om op alles voorbereid te zijn deden de meesten van ons vandaag nog een boodschappenrondje. Ik deed dat op de fiets, met fietstassen, met tegenwind, met regen en een goede portie tegenzin. Anderen, met auto’s bij de dijk geparkeerd, konden via het paadje naar hun auto lopen. Tattoo-Hans en John, de twee eilandbewoners met pick-ups, durfden de teerweg aan. Ik legde de terugkeer van Tattoo-Hans vast.

Achter een wildrooster was een gat ontstaan dat hij gerepareerd heeft met stenen van het voetpad. ‘Dat had staatsbosbeheer ook wel even kunnen doen’, zei Hans. Met een grote plons liet hij een zware steen achter het wildrooster zakken. ‘Dat is een mooie stratenmakersklus voor mij, volgende week.’

‘Vannacht komt het water weer’, zegt hij en ik knik.

Het is niet alleen stil omdat er minder auto’s rondrijden nu. Normaal gesproken worden we rond deze tijd namelijk niet door water, maar door ganzen omgeven, die er een handje aan hebben om de hele nacht lawaai te maken. De ganzen hebben echter in het begin van de week al het veilige achterland opgezocht. Ik dacht pas weer aan ze toen ik vanmiddag een klein groepje achter de dijk zag zitten.

Maar er is een nieuw geluid: als het grondwater te veel stijgt, slaan de pompen hier aan. Het water blijft in beweging.

Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

7 thoughts on “Eilander worden (9)

  1. Maar Dennis; Ik vind ’t wel heel lief van je hoor, dat je je fietstassen met moezel hebt volgeladen en daarna die volle fiets 1,5 k.m. door de blubber hebt lopen duwen. Ik wist ECHT niet dat Hans al met de auto naar de stad was en ook de auto vol boodschappen had geladen!!!! EG nie! Jouw moezel is VAST lekkerder. Wanneer breng je ‘m hier?
    Groetjes; je overbuuf: Heidi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s