Eilander worden (13)


Maandag 17 januari | 17.39 uur | Waterstand: 1230

Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Jan, Piert, Joris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden.

Kaap’ren varen, volkslied, maar bekend van Fungus

De waal stijgt nu traag, zeer traag. Hij doet er een paar uur over om ook maar een centimeter te stijgen. Niets dat nog herinnert aan het geweld van begin vorige week. Maar schijn bedriegt; je hoeft er maar tot je enkels in te gaan staan en je voelt de stroming al. Soms meen ik in het wateroppervlak de contouren van de teerweg te herkennen, maar dat zal inbeelding zijn: wat het water begraaft, begraaft het goed.

Op het pad over het landgoed van de Buchners begint nu ook water te staan. Op een laag punt proberen twee plassen elkaar de hand te reiken. We wonen dan toch bijna op een eiland, al zal het water niet al te hoog komen te staan daar. Toch, als je omringd bent door water, woon je op een eiland. Nog is het niet zo ver, maar wellicht dat ons morgen dan eindelijk eilanders mogen noemen.

Vandaag ging ik post halen in Ooij, het dorpje waar wij officieel bijhoren, maar dat hier zo’n zes kilometer vandaan ligt. Er was iets anders toen ik naar buiten ging, het duurde langer voordat ik de deur uit (over de plank die we uit voorzorg tegen de buitenmuur hadden gemonteerd) stapte. Wat het was realiseerde ik me pas toen ik later op de middag een rondje rond ons eiland ging lopen: veters. Ik had voor het eerst in een week weer eens sneakers aangetrokken. De afgelopen week liep ik alles op laarzen en ik was er snel aan gewend. Er is iets moois aan laarzen, hun eenvoud en efficiëntie. Ik ga mijn laarzen missen, daar in de drukke stad.

Op mijn rondje kwam ik een mij nog onbekende Vlietberger tegen. Ik stelde me voor, want ik heb iemand ooit horen zeggen dat goed volk dat doet en ik wil graag goed volk zijn. Hij stelde zich voor als Theo. Hij zei: “Wat een plas water, he?” Goed volk.

Gisteren kreeg ik opnieuw flessenpost. Op de straat voor mijn huis kwam ik Thijs en Edith tegen die vroegen of ik de post had gekregen. Er was een jongen ‘uit de stad’ gekomen die gevraagd had ‘waar de stadsdichter woont’. In mijn tuin lag een fles. Het was het echte werk dit keer: een wijnfles met een kurk, dichtgemaakt met kaarsenvet, erin een opgerold, gelamineerd stukje papier. Later bleek de post afkomstig te zijn van Remco ‘knijp me’ Visser. Op zijn facebook-account stond een fotoverslag van de bezorging. Remco is naast beeldend kunstenaar ook postbode, en hij combineert de twee beroepen. Remco, de volgende keer dat je langskomt moet je wel koffie komen drinken. Eilanders hebben altijd koffie klaar. En je fles was zo mooi, die had het ook verdiend om echt door het water meegenomen te worden.

Ook gingen gisteren de eerste Vlietbergers kajakken, iets wat ik graag voor u had vastgelegd, maar gemist heb. Maar ik mag een keer een kajak lenen. Tattoo-Hans vertelde me dat ze de sluis dicht doen als het water weer zakt, zodat het nog een tijd in de velden om ons heen blijft staan. Nog kansen zat dus om te kajakken dus. “Je piept in het voorjaar wel anders,” zei hij, “dan zwermen de muggen rond die walnootboom zoals er rook uit die schoorsteen komt.”

Morgen ga ik weer aan wal werken. Mijn baard probeer ik door te laten groeien tot het water van de teerweg af is, maar net zoals wij waarschijnlijk dit keer nog geen echte eilanders worden, zal mijn baard ook geen echte baard worden.


Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

3 thoughts on “Eilander worden (13)

  1. Dennis; je verdient ’t bootje, je verdient ’t heel hoge water,je verdient natte voeten,je verdient een waadpak, je verdient ’t een echte ‘eilander te worden’!
    Je schrijft echt mooi!
    Groeten weer, je overbuuf; Heidi

  2. Hallo Dennis, tattoo Hans hier; Ik heb geen tijd om berichtjes te lezen of te posten, ik moet dingetjes doen en rondjes rijden!
    De groeten,
    Hans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s