Eilander worden (14)


Dinsdag 18 januari | 17.50 uur | Waterstand: 1217

In fact, if somebody asks me now, “What do you consider to be your place?” my larger scale answer is, “My place on earth is where I know most of the birds and the trees and where I know what the climate will be right now, roughly, what should be going on there on that spot on earth right now, and where I have spent enough time to know it intimately and personally.
– Gary Snyder in een interview met The Paris Review

Het water zakt alweer. Volgens mijn lief raakten de twee plassen water op het pad bij Buchner elkaar gisteravond. Een plas van twee meter breed was het geworden, maar ondiep. Vanochtend waren het weer twee plassen. Ik heb als eilander geslapen, zonder het te weten. En nu horen we alweer bij het vasteland. De natuur is onverbiddelijk.

Ik heb de afgelopen week meer in mijn eigen buurt gewandeld dan in de drie jaar dat ik hier al woon. Ik weet nog steeds heel veel dingen niet. Zo weet ik maar weinig dieren- en plantennamen. De bomen weet ik wel te benoemen en ik ken het verschil tussen een konijn en koe; ik weet hoe een fazant eruitziet en heb een basiskennis van de vogels die aan onze mezenbollen hangen.

Maar daar houdt het op. Ik kan niet, zoals andere eilanders dat wel kunnen, van een biddende vogel hoog in de lucht zeggen of het een buizerd of een valk is. Als ik een hol zie in een heuveltje denk ik ‘konijn’, maar wie weet wat voor beesten daar allemaal holen maken. Om nog maar te zwijgen van plantennamen. Brandnetels, hondsdraf en zevenblad, oke, paardenbloemen en madeliefjes, maar wat is al dat andere spul? En kun je dat eten?

Dit jaar ga ik namen leren, dingen herkennen. Of zoals in de passage die Chris McCandless in Pasternaks Doctor Zhivago onderstreepte: “Call everything by it’s right name.” Het is mijn missie dit jaar.

Ik heb ontdekt dat ik een waardeloze jutter ben. Ik let niet goed genoeg op; ik zie alleen maar de felgekleurde dingen. De oogst van een week lang jutten is: een vieze, groen-oranje boomkikker, een geel, plastic balletje en een felgroene frisbee (al vermoed ik dat die er al langer lag). Ik ben een soort ekster, een eksterjutter met een voorliefde voor jaren-tachtigkleuren. De frisbee is overigens wel grappig, want naast het woord ‘frisbee’ staat er ook ‘outdoor game’ en ‘throw and catch’ op. Een handleiding erbij leveren lijkt me niet meer nodig.

Het mooiste object dat ik ben tegengekomen was een grote fritessaus-emmer die aan een touwtje aan een struik was gehangen. Uit de bodem stak een soort spiraal. Volgens Tattoo-Hans kon het wel eens een palingval zijn. “Dat de paling dan zo door die spiraal erin komt”, zei hij, “En dat er ‘s avonds een lampje brandt, zodat ze weten waar de ingang is.” Iemand anders had het ding geopend en had er vogelvoer in gevonden. Een soort voedseldispenser dus. “Weet ik veel”, zou Tattoo-Hans zeggen.

Soms kun je dingen beter dicht laten. Je kunt alles willen benoemen, maar een beetje mysterie mag er blijven. Vooral mysteries met plastic emmers.

Meer Eilander worden hier | Meer foto’s hier

2 thoughts on “Eilander worden (14)

 1. He Dennisman
  GVD kan jij leuk schrijven man!
  En nog wat!! wie schrijft blijft!
  HA ! Ennuh pielo je hebt vanavond de vergadering gemipst bij FRED Eilandraad dinsdags toch?
  WEET U NOG!!!!
  Heb me hele familie je kunnen door gemailt!
  Ben je met laagwater (hebben we hier ook)
  Mooi de lul!! Kan je duiven verhalen gaan pennen!
  (HAHA) Maatje je ben geweldig zoals jij alles verwoord schrijft u.s.w.
  Gruss Gott!
  Tattoo Hanzl

 2. Hee, ben ik toch niet de enige die je “ontdekt” heeft..
  Je gaat nog heel beroemd worden, let maar op.
  Enne…keep walking!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s