Eigenlijk is alles bouwen

Gisteren presenteerde ik bij de opening van het Nijmeegse Boekenfeest mijn tweede stadsgedicht. Het feest stond uiteraard in het teken van het boekenweekthema Curriculum Vitae – Geschreven portretten en daar wilde ik op aansluiten. In eerste instantie leek het me interessant om een portret van een bekend Nijmegenaar te maken, bijvoorbeeld een historisch figuur zoals Jan van Hoof, maar daar dat idee schoof ik al snel van de baan. Het leek me interessanter om een portret van een Nijmegenaar te maken die nog leeft, iemand waarvan we wel wat weten, maar die we niet echt kennen.

Toen kwam Çetin Ugurlu in het nieuws, omdat zijn frietkot aan het Keizer Karelplein moest wijken. Dat kotje moet iedereen die ooit in Nijmegen is uit geweest wel bijna bekend zijn en Çetin, die vaak zelf de nachtdiensten draait, bijgevolg ook.

De SP kwam in actie voor de friettent en met petitie die door 1771 mensen werd getekend en een facebookpagina waarop ruim 1900 mensen een reactie achterlieten, mag de keet blijven. Al zal het kotje dat er nu staat moeten wijken voor een geliktere versie.

Toen ik met vormgever Joeri van Putten bij Çetin op bezoek ging, viel ons op dat hij het woord ‘bouwen’ vaak gebruikte, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Het was duidelijk dat hij een bouwer was en dat we daar iets mee moesten doen.

En dat deden we, met een postkaart annex bouwplaat waarmee u het frietkotje na kunt bouwen, als een aandenken aan een icoon.

Het gedicht is hier te lezen. De kaarten met bouwplaat zijn verkrijgbaar bij de friettent van Çetin.

Met medewerking van en dank aan Çetin Ugurlu, Joeri van Putten en Laura Meesters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s