Eilander worden (Nawoord & e-book)

Het is me eindelijk gelukt: de e-bookversie van Eilander worden. Met een omslag van Jos Lenkens.

Het duurde wat langer, omdat ik vond dat het nog wat miste. Ik wist alleen niet wat. Totdat Heidi op bezoek kwam met een idee om een cadeau te maken voor Fred. Iets wat we eerder al eens besproken hadden. En daarmee was niet alleen Freds verjaardag compleet, maar ook deze serie. In e-book vorm.

Voor de mensen die denken ‘Que?’. Eilander worden is een feuilleton dat ik schreef tijdens het hoogwater van januari. Het gaat over de Vlietberg, een enclave in de Ooij bij Nijmegen. En over baarden.

Er is een PDF om full screen op de computer te bekijken en een EPUB voor e-readers, tablets en mobiele telefoons.

Voor de trouwe volgers van toen – ik ken jullie namen – en de mensen die liever niet downloaden: hieronder het nawoord.

Vrijdag 13 mei | 21.05 uur | Waterstand: 516

After all, all he did was string together a lot of old well-known quotations.

H.L. Mencken over Shakespeare

Ik wilde per se een nawoord schrijven voor de e-bookversie van Eilander Worden. Niet alleen omdat ik een pedant mannetje ben. Tijdens het herlezen en schrijven merkte ik namelijk dat ik het mis.

Toen het hoogwater er was had ik een doel, een missie, een sense of purpose, zo je wil. Ik struinde ons kleine eiland af op zoek naar verhalen en mooie foto’s. Niets mocht mij ontgaan.

Inmiddels is alles weer routine. Ik fiets zowat dagelijks de stad in over een weg die twee maanden terug nergens te bekennen was. Ik ben gewend aan de heuveltjes en gaten die onstaan zijn door het water. Het ronken van de pick-up van Tattoo-Hans is weer een vertrouwd geluid. De kade naar de Buchners is weer dicht.

Ik woon ergens anders nu.

De laatste paar dagen ben ik weer met de camera op pad gegaan, in het donker. Wat drie maanden geleden routine was, ben ik nu alweer vergeten. Ik wist niet welke sluitertijden en diafragma-instellingen ik gebruikte en zelfs niet welke paal zo vaak als mijn statief dienst had gedaan. We worden te makkelijk weer onszelf.

Ik ging op pad omdat ik wilde vastleggen hoe de paarden hier ‘s nachts de weg op trekken om daar in de weg te staan voor mensen die laat thuiskomen. Ik wilde dat, omdat ik dit nawoord graag met een anekdote wilde afsluiten:

Een paar weken geleden fietste ik naar huis, midden in de nacht en werd door een stel jongeren (die hangen hier altijd rond als het donker is) gewaarschuwd: ‘Mijnheer kijk uit. Er staan daar paarden op de weg.’

‘Dat weet ik’, riep ik terug.

Ik ben dan wel geen eilander geworden, ik ben wel een Vlietberger.

Dat leek me een mooie anekdote om dit feuilleton mee af te sluiten, voorgoed af te sluiten. Maar de paarden laten zich niet de weg op schrijven.

De verhalen komen nooit tot een einde.

In ander nieuws: we hebben inmiddels wel een vlag.

One thought on “Eilander worden (Nawoord & e-book)

  1. Dennis,
    Ik heb gelezen en raakte ontroerd. Need I say more? Mooi gewoon, waardige afsluiting.
    Greets, je overbuufje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s