Terug naar het eiland?


Dinsdag 10 januari | 19.09 | Waterstand 1168

If you define the wild als self-managing, self-organizing and self propagating, all natural languages are wild systems. The imagination, we can say, for similar reasons, is wild.
Gary Snyder, in een interview met de Paris Review.

Precies een jaar geleden probeerde ik eilander te worden. Voor het eerst in de drie jaar die ik toen op de Vlietberg woonde, kwam het water van de Waal de weg over. Ik zou met een boot aan wal moeten, was de voorspelling. Ik hield een logboek bij van mijn vorderingen in het eilander worden, gelardeerd met citaten van met name Thoreau en Snyder – het populairste wat ik ooit op deze site heb gedaan.

Toen de Waal dit jaar weer begon te stijgen, kwamen met het water de vragen of ik weer thuis vast zou komen te zitten en of ik er weer over ging schrijven. Zeker was er hier genoeg veranderd om over te schrijven. De pick-up van Tattoo-Hans die vorig jaar een glansrol speelde, heeft inmiddels de Vlietberg verlaten. Matthijs en Michiel hebben na het hoogwater juist een pick-up aangeschaft. (In een van die pick-ups reed ik als passagier de afgelopen zomer in het donker door de velden, slalommend tussen de koeien, maar dat is een ander verhaal.) Het voertuig is zo prominent dat het (in duct tape aangebracht) de verkeersborden hier verrijkt en in de grafiek op Johns website officieel het symbool is geworden voor de grens waarop het water de weg over loopt (en de pick-ups echt in actie moeten komen).

Michiel, Matthijs en John zijn zelfs een club begonnen. Je mag erbij als je iets met een laadbak hebt. Ik spaar voor een bakfiets, al vinden ze dat “nu ook weer niet de bedoeling.”

Dit jaar hebben we geen plank voor de deur gemonteerd of een voorraad eten en water aangelegd. We waren rustiger. Er is niks aan de hand. Het is januari, het water stijgt en we zien wel. Ik ben dan misschien nooit een eilander geweest; ik ben hard op weg een echte Vlietberger te worden.

Vlietbergers trekken deze tijd van het jaar gewoon hun laarzen aan en begroeten het water. En ze kanoën in wat eerder hun achtertuin was.

Meer foto’s hier.
Het archief van vorig jaar staat nog steeds online en is er tevens als gratis e-book.

One thought on “Terug naar het eiland?

  1. Hoi Dennis ik lees dat je hard op weg ben een Vlietberger te worden,maar ik hoop dat je toch nog een beetje een Limburger blijft. Want wij hebben ook veel water.
    Leefs dien mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s