Punkers, evergreens en spelfouten

Iets later dan gepland, maar het is er: Stadsgedicht #5, ter gelegenheid van Nationale Gedichtendag. Ja inderdaad, dat is inmiddels alweer een week geleden. Dit stadsgedicht had een hoog Murphy-gehalte.

Aan de vooravond van gedichtendag trad ik op in de Vera – waar ze goddank nog steeds een select aantal posters zeefdrukken. Daar stond ik met Ellen Deckwitz, Daan Doesborgh, Sieger MG en John ‘Evidently Chickentown’ Cooper Clarke op de planken van de Vera. Ik kan u garanderen dat dat het mooiste feestje van die avond was. Waar dan ook. Cooper Clarke was jarig en dat moest gevierd worden, met zijn gebruikelijke mix van stand-up en rauwe poëzie (al dan niet gemompeld):


(Opgenomen door de aardige geluidsman van de Vera, die van mij een biertje kreeg in ruil voor een CD met opname van de hele avond.)

Stiekem wilden Daan en ik wel met hem op de foto (en Ellen wil sowieso altijd wel op de foto), maar we konden moeilijk ombeurten met onze mobiele telefoons kiekjes maken. Gelukkig was daar Jan Glas, die naast het best bewaarde poëtische talent van Groningen ook nog eens een geweldige fotograaf is. Daan en ik strikten Jan en beloofden hem backstage te loodsen om ons met een van onze jeugdhelden op de foto te zetten. Enigszins gegeneerd vroeg ik aan John of hij met ons op de foto wilde. En of hij daarvoor even mee de gang op wilde, want het licht in zijn backstagekamer was niet zo goed.

John bleek een verdomd relaxte kerel en willigde in. En zo stonden we in een hoekje op de gang en begon er iemand te zingen. Volgens mij was het John die I will survive inzette. Daarna werden we een soort jukebox van slechte klassiekers. Venus kwam voorbij, maar ook Livin’ la vida loca. Het was een medley die zijn weerga niet kende. Om ons heen verzamelden zich mensen die zich vast afvroegen of ze een ambulance moesten bellen. Of de politie. Maar gelukkig was Jan Glas een van die mensen en leek het nog enigszins op een fotoshoot wat daar gebeurde. Waarvan akte op Jans flickr-stream. Ook al sliep ik weinig, wat ik sliep was de slaap der rechtvaardigen. Of in ieder geval der gelukkigen.

De volgende ochtend moest ik er vroeg uit om les te geven op ArtEZ en me Nijmegenwaarts te spoeden want daar zou (als alles goed was) de poster met het nieuwe stadsgedicht op me wachten. Het was nogal een stressig ding geweest om het op tijd af te krijgen voor die avond, maar de drukker had geleverd. Het gedicht was er. En vrijwel meteen zag iemand de spelfout. Ik had de verkeerde versie naar Joeri (SmooveBusiness) gestuurd. En als je een spelfout naar de drukker stuurt, maak je er meteen vijfhonderd. Ik kocht wat stiften en mijn lief verbeterde zo goed en kwaad als het kon een handvol posters voor die avond. Daar presenteerde ik het gedicht op de Dichtersnachten – zie hieronder.

Johan Roos ontdekte nog een fout en Kim van Kaam verbeterde nog her en der wat en het ding kon meteen weer naar de drukker. Althans, als Joeri’s computer niet gecrashed was. Hij had de bestanden, die bestanden waren onbereikbaar.

Maar vandaag, precies een week na gedichtendag is het er: mijn gedicht voor gedichtendag. Het thema van die dag was Stroom en dan kom je in Nijmegen natuurlijk al heel snel bij de Waal uit. Omdat ik al een gedicht over de brug had geschreven, wilde ik dit gedicht daar een soort vervolg op laten zijn. Dat ziet u vast zelf ook wel. De poster gaat nu naar de drukker en is vanaf eind volgende week weer leverbaar. Als je er een wilt, mail je adres naar stroom [at] denieuwes.com en hij gaat van de drukker zo de post op. Natuurlijk is het gedicht ook hier te lezen.

One thought on “Punkers, evergreens en spelfouten

  1. “En als je een spelfout naar de drukker stuurt,
    maar (?) je er meteen vijfhonderd.”

    T-t-t! :)

    Mooi verhaal, man!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s