Zine für Berlin II: Linda wandert aus

Komende drie dagen ben ik met Creative Writing op studiereis naar Berlijn. De vorige keer dat ik daar was, nam ik 100 zines mee, gestempeld en genummerd. Ik besloot (nogal laat) daar een traditie van te maken. Vorige keer ging de Kolchoz mee, dit keer is het Linda.

Het gedicht Wie houdt Linda tegen? is het meest gecoverde gedicht uit mijn bundel. Het is bekender in de uitvoering van de Asfaltfeeën dan in mijn eigen – onlangs op cd verschenen. Daarnaast werd het bij Poetracks Talent nog door vier bands muzikaal vertolkt. Ten slotte vertaalde de Duitse dichter Ralf Thenior het deze zomer. In een nieuwe serie, roterfandenlyrik, mocht hij een gedicht van een buitenlandse dichter naar keuze opnemen, Fenster zur Welt noemen ze dat. Ralf koos Linda, in de verantwoording schrijft hij:

Het gedicht beviel me meteen bij de eerste keer lezen. Ik ken Linda. Ook ik weet haar naam niet. Haar in dit gedicht weer tegen te komen, heeft me aan veel situaties herinnert, waarin ik haar gezien heb, om haar meteen weer te vergeten. Eigenlijk heb ik haar door dit gedicht voor het eerst precies waargenomen.

Het gaat om ons tijdelijke niche-bestaan in de anonimiteit van de steden. De regelmatige, toevallige ontmoeting met een slonzig meisje tot een scène geperst, die een merkwaardig, beklemmend gevoel oproept. Ik ontdek, dat ik voor anderen een Linda-figuur ben. Sympathie voor Linda komt op en het angstbeeld dat de sjabloon leeg is.

Ik mailde hem gisteren om hem te vertellen dat ik zijn vertaling in zine-vorm ging gieten. En hem nog een keer voor deze mooie woorden te bedanken. Hij mailde terug dat hij het gedicht een paar dagen geleden in Hamburg (op de Reeperbahn) had voorgelezen. Een stem achter in de zaal riep dat het ook een gedicht van Thenior had kunnen zijn. “Das hat mich gefreut.”

En mij. En nu gaat Linda naar Berlijn. De foto op de voorkant van het zine maakte ik twee jaar geleden in Berlijn, twee weken voor het verschijnen van mijn debuutbundel. Daarmee is de cirkel rond.

Dag Linda, het ga je goed.

Oplage: 100, gestempeld en genummerd. Mini-zine A8.

One thought on “Zine für Berlin II: Linda wandert aus

  1. Pingback: Week 6 in Berlijn « De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s