Huisregels (stiftgedicht als stadsgedicht)

Ik ben nog een klein half jaar stadsdichter. De teller van ‘gedichten in functie’ staat inmiddels op 21. Daarvan zijn er 15 in de categorie ‘gelegenheidsgedichten’ en zes onder die van ‘stadsgedichten’ verschenen op deze site. Die laatste zes zijn echter ook een soort van gelegenheidsgedichten. Toen ik pas stadsdichter was, had ik (vooral mezelf) beloofd niet alleen gelegenheidsdichter te zijn. En toch zocht ik altijd een gelenheid om een gedicht aan op te hangen.

Bij dit gedicht los ik dan eindelijk mijn belofte in: volledig gelegenheidloos, dit.

Een aanleiding is er wel. Een tijd terug zat ik op een donderdagnacht in de laatste trein van Utrecht naar Nijmegen te praten met een niet nader genoemde medewerker van het KCG. We spraken over ideeën die ik nog wilde realiseren voordat ik stadsdichter af was en uit het niets zei hij:

“Weet je waar jij eens een stadsgedicht over moet schrijven?”

Hij vertelde over een plek waar ik een paar keer per week langsfiets (of -brom). We blijken vaker dezelfde route te nemen, deze medewerker van het KCG en ik. En op die plek, langs die route hing een bord. Hij wist niet precies te vertellen wat erop stond, maar wel dat het ‘maf’ was.

Ik had al vaker met het idee gespeeld om van een stadsgedicht een stiftgedicht te maken. Toen ik het bord in kwestie las, was het duidelijk.

Restte alleen nog de vraag wat de rol van Smoove Business zou zijn in de vormgeving van dit gedicht. Een stiftgedicht is immers al iets grafisch. Joeri, hoe vaak hij ook klaagt dat ik hem zoveel werk op de hals haal, was stiekem toch wel een beetje beledigd. Maar we vonden een oplossing. Waarvan akte. Joeri kan dat soort dingen. Waarvan akte.

Het gedicht is gedrukt op magneten en verschijnt in een oplage 100 te pas en te onpas op verkeersborden, parkeerautomaten en auto’s in Nijmegen. Op twintig stuks na. Die verloot ik onder de mensen die voor 25 juni* weten van welk bord dit stadsgedicht een stiftgedicht is. En natuurlijk het antwoord stuurt naar huisregels [at] denieuwes.com 

Pim Franssen is overigens uitgesloten van deelname.

P.S.: Dat het gedicht nu toch nog iets van actualiteitswaarde heeft vanwege de recente parkeerperikelen, is puur toeval. En mooi meegenomen.

One thought on “Huisregels (stiftgedicht als stadsgedicht)

  1. Erg schoon Dennis maar haaw auch neet anges verwacht van dich det de weer eins get anges hobs gemaak.
    Lefs dien mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s