We have an axioma going on

MFIV-DerdeWal01“Als er iemand is die er behoefte aan heeft dat de kunstenaarsgemeenschap zijn gameverslaving serieus neemt, ben ik het.”

Hij droeg een badjas met een grote rode bloem erop gespeld en een hoed met een veer eraan. Onder zijn pyamabroek droeg hij teenslippers die meer dan versleten waren. Uit zijn rugzak stak van alles uit, onder andere – zo bleek later – een mattenklopper. Op ongeveer al zijn kledingstukken prijkte het BoomShakalak-logo. Ik heb hem eerder ontmoet. Goed volk.

“Als ik Super Mario wil spelen, moet ik Super Mario spelen. Help me Super Mario te spelen.”

MFIV-DerdeWal09Afgelopen zaterdag presenteerde Oggy Records het album Music for Imaginary Videogames in de Derde Wal. Daar was een expositie van werk gebaseerd op hetzelfde thema, en het album. Oscar en ik hadden schrijvers gevraagd om op hun beurt op die expositie te reageren. De teksten hadden we gebundeld in een speciale mini-editie van de Kutgitaar, in zekere zin leek het op de avond waarop de Kutgitaar is ontstaan.

De presentatie was simpel. Oscar draaide de nummers van de CD, tussendoor waren er voordrachten, kon je naar de expositie kijken en bier drinken. Voor elk nummer vertelde Oscar voor welk soort spel de muziek was gemaakt. Het nummer van Grootstal Ontwaakt hoorde bij dit spel:

Je bent een bus scheerschuim en je moet bedreigingen onschadelijk maken met je schuim. Overal lopen golfers in bruine hemden rond met lange baarden. De eindbaas is een vlaflip.

MFIV-DerdeWal14En er was Pong Karaoke. Dat is Pong, maar dan met een microfoon waar je ‘Pong’ in moet roepen als je de bal raakte. De microfoon is aangesloten op een speaker met een flinke portie reverb. Het roepen zelf heeft geen effect – wat Johan Roos daar ook van mag denken.

Na afloop was er muziek van bestaande videospellen. Bert speelde gitaar op de mattenklopper. Iemand liep tegen Johan op en verontschuldigde zich: hij had verkeerd ingeschat waar hij stond. Johan draaide zich naar me toe en vroeg: “Noemde hij mij nou net vrije ruimte?”

MFIV-DerdeWal17

Op de muur stond ‘We have no imagination’. Iemand dacht dat er  ‘We have no image’ stond. Elske las het als ‘We have an axioma going on’.

En we speelden Pong. Willem bewoog mee met zijn bat. Elske hield de controller vast als een theekopje bij een deftige high tea. Renske ging voor shock and awe-tactieken. Oscar was van zichzelf goed.

Ik won alleen als ik links zat.

Het album Music for Imaginary Games is gratis te downloaden. Als je het koopt krijg je er, zolang de voorraad strekt, de mini-editie van de Kutgitaar bij met teksten van Willem Claassen, Johan Roos en Bert van Beek. Meer foto’s op de site van de Kutgitaar

MFIV-DerdeWal10

One thought on “We have an axioma going on

  1. Pingback: Kut Guitar Hero III « modder en lijm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s