Sartorial Menswear

Clear is the new black. Artists and models, let’s go to hell together.
– Buck 65, Kennedy Killed the Hat

1.
IMG-20130928-WA0000Terwijl ik dit stuk tik, zie ik dat ik een nieuw wondje op mijn hand heb. Ik heb altijd wondjes op mijn handen. Ik heb zelden een idee waar ze vandaan komen. Als vroeger iemand vroeg hoe ik aan die wondjes kwam, zei ik: “Weet ik niet.” Tegenwoordig zeg ik: “Ik heb droge handen.”

2.
Het begon, zoals zoveel dingen, met een telefoontje. Van Sharda van CODE, een modemagazine voor mannen. Ze vertelde dat ze een artikel gingen schrijven over dichters en dat daar dan een fotoshoot bij kwam: “We brengen journalistieke verhalen over mensen die wat ons betreft relevant zijn. Die mensen kleden we aan en fotograferen we.” De laatste keer dat iemand me had aangekleed was toen ik mijn eerste pak kocht. De man die het me aanmat zei dat ik een dikke kont had.

3.
Op het telefoontje volgde een mailtje. “Deze serie gaat over sartorial menswear met een twist.” Het blijkt dat ‘sartorial’ niet een metalband is, maar een soort casual: “Mooie pakken (geen zakenpakken) met hele grote shawls.”

4.
Ik ben iemand die ‘sjekkie’ schrijft in plaats van ‘shaggie’. Ik schrijf ‘sjaal’ in plaats van ‘shawl’.

FxCam_13807431972465.
In het mailtje stond ook nog: “Da’s niet iets dat ik jou direct heb zien dragen op de beelden die ik van je heb gezien. Maar ik denk dat dit erg goed gaat passen.” En of ik mijn maten door wilde geven.

6.
Uit de callsheet bleek dat de shoot drie uur zou duren. Maarten Inghels zou er die dag ook zijn. Tussen hem en mij was iemand anders, dus konden we een biertje gaan drinken. “Het is niet iets wat ik zou dragen,” zei Maarten. En: “Toen ik vroeg waar de sjaal vandaan kwam zei die stylist ‘van picknickdekens.nl'”

7. “Die schoenen heb je van de 24/7 ,” was het eerste dat Clyde, de stylist, tegen me zei. Ik was onder de indruk dat hij een zaak in Nijmegen kende. “Ik kom overal,” zei hij. Hij liet me verschillende pakken uitproberen, frunnikte dan aan mijn kraag, deed een stap terug en inspecteerde me met één oog half dichtgeknepen. “Dit wordt het. Annelieke!”

8. Annelieke smeerde mijn handen met crème in: “Je hebt vast vaak wondjes.” Ik bevestigde en vroeg haar hoe ze dat wist. “Je hebt droge handen,” zei ze. “Kan ik daar iets tegen doen?” “Insmeren.”

9.
Gaens in pak“Mag ik hierin roken?” vroeg ik aan Clyde.
“Als je die sigaret maar ver genoeg weghoudt.”
“Hoe duur is dit allemaal dan?”
“Zo’n 2000 euro. Die schoenen zijn 350 euro.”
“Ik zal er geen sigaretten mee uitdrukken.” I
Ik sms’te Kim dat ik voor 2000 euro kleren aan had, met een foto. Op die foto hou ik de sigaret angstvallig ver weg van mijn pak. Toen ik hem op de grond uit wilde drukken hoorde ik een gekraak in het pak.
“Probeer niet te veel te bewegen,” zei Clyde.

10. Na de shoot moesten we nog een gedicht opnemen. Clyde vond het tof. Daarna moest ik me op straat omkleden. Annelieke haalde een vochtig doekje over mijn gezicht. Inmiddels was ik best aan de schoenen gehecht. Maar ik moest mijn schoenen van de 24/7 weer aan.

11. Soms, heel soms, denk ik eraan mijn handen in te smeren.

Schoenen Vorige week verscheen het tweede nummer van de CODE NL-editie. Ik sta er samen met Justin Samgar, Lennart Pieters, Malique Mohamud, Maarten Inghels en Typhoon in. Ik draag een grote sjaal van Second Female en schoenen van Diesel Black Gold, maar die laatste staan niet op de foto. 

4 thoughts on “Sartorial Menswear

  1. Ha, wat een avontuur! Geweldig. Mooi beschreven. Staat je goed die kleuren waarin ze je gehesen hebben.
    En die wondjes, die heb ik ook… Ik span m’n handen aan en ‘krak’, zit er weer een. Helemaal nu het herfst aan het worden is. Vaseline hand crème is fijn, mocht je er soms aan denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s