Tik / Vox Populi


MuseumDePont01Geloof me dat hier iemand staat die er ook moeite mee heeft door de supermarktspits te navigeren. Die een plastic tas vol plastic tassen aan een haak in de berging heeft hangen en niet vaak genoeg naar de glasbak gaat. Die je – na vijf keer op de klok kijken – nog steeds niet kan vertellen hoe laat het is. Die een draaikiepraam al meer dan eens tussen twee standen heeft opengemaakt en om de twee dagen met een sok in iets nats stapt. Die nooit weet waar de schaar ligt.

Die niet zonder overmatig snoozen uit bed weet te komen en die zijn manieren grotendeels van vreemden heeft overgenomen. Wiens eerste zoen zo onhandig was dat zijn vel nog altijd niet lekker zit. Die zijn stem op band en delen van zijn hoofd op foto’s haat. Die, van nature, nooit helemaal op de hoogte zal zijn.

Die weet dat er een tijd komt dat je vrienden gaat herkennen in compositiefoto’s. Wiens woede doorgaans geen aanmoediging behoeft. Die weet dat je soms je verstand, soms je vuisten en soms een auto moet gebruiken. Die ongeduldig wordt en als je echt aandringt, zal toegeven:

Dit leven is niet voor altijd.
Of voor iedereen.

Geloof me dat hier iemand staat die er moeite mee heeft dingen te geloven en toch ook vreselijk bang is voor de dood. Omdat we kunnen bewegen en onze handen zich kunnen vouwen in vormen die je onmogelijk kunt beschrijven.

Die weet dat iedereen valt, maar op andere manieren overeind komt.

Geschreven in opdracht van Museum De Pont bij het werk Vox Populi, London van Fiona Tan. Het gedicht is onderdeel van een audiotour en een nog te verschijnen catalogus. Gaat heen, het is een fraai museum. Foto’s: Hanneke van Ostaijen

MuseumDePont02

4 thoughts on “Tik / Vox Populi

  1. zeer vet, dennis. je wilt echt niet weten hoelang ik heb gedaan over het snappen van het woord ‘draaikiepraam’

    Bert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s