Just going

“You boys going to get somewhere, or just going?” We didn’t understand his question, and it was a damned good question.
Jack Kerouac

“Ben jij iemand die volgens een schema schrijft of begin je gewoon?” vroeg Jelko.

Ik begin gewoon. Soms komt een schema halverwege, soms pas aan het einde, vaak pas in de herschrijving. Soms is er eerst een einde, soms een enkele zin, meestal een scène die om gezelschap vraagt. Zolang er nog geen idee of schema is, is het gewoon schrijven. Ik kan weinig zeggen over waar ik mee bezig ben.

'Kippen' in de kaartenbakDe laatste tijd bevond ik me vaak in een situatie waarin iemand vroeg: “Waar ben jij nu mee bezig?”
“Ik ben bezig,” zou het enige correcte antwoord zijn. Maar ik probeer beleefd te blijven, dus meestal vertel ik dan dat ik de personages uit schering en inslag in allerlei situaties aan het stoppen ben en kijk wat daaruit komt. Er staat een bestand op mijn computer dat de naam Kippen draagt en een kleine 3000 woorden telt. Op mijn bureau staat een kaartenbak met nog een stuk of vijftien kaarten waar dezelfde titel op staat en allerlei aantekeningen die ik (meestal in bed) heb neergepend.

Dat is ongeveer alles wat ik erover kan zeggen. “Wordt het een roman?” Misschien. De laatste keer dat ik zei dat ik een roman ging schrijven, faalde ik hopeloos. Nu hou ik het vooral op ‘personages in situaties’ en de situaties blijven komen.

De Titaan #1Om niet geheel in stilzwijgen te vervallen, heb ik laatst twee van die scènes opgepoetst voor De Titaan. Het resultaat is een kort verhaal dat Iets uit New Orleans heet. Deel 1 kun je hieronder lezen, voor deel 2 moet je De Titaan kopen. Doe het.

Iets uit New Orleans (fragment)

“We stoppen alleen voor benzine,” zei Luuk voordat we vertrokken, “en om te slapen.”
“Iedereen die je nu spreekt en daarna gedag zegt, zie je nooit meer.” Het is meer een afspraak dan iets dat echt aan de hand is, maar het levert interessante gesprekken op. En het geeft je een vrijbrief om dingen te verzinnen.

Hier zijn we nu: halfvolle tank en allebei een dubbele espresso in de hand. Luuk praat met een trucker die bij de koffieautomaat staat. Ik vertel – in mijn beste Duits – de vrouw achter de toonbank dat de stad waar wij vandaan komen aan de bocht van een rivier ligt. En dat daar nu water door de straten loopt.
Zij zegt dat dat erg is. In vloeiend Duits.

Luuk vertelt de trucker over een metselaar die liftend langs de snelweg stond.
“Op zijn rechterarm – de arm waarmee hij de mortel vasthoudt – had hij de naam ‘Dali’ getatoeëerd. Hij daar…” zegt hij en wijst naar mij, “Hij vroeg hem of het om Salvador ging.”
De vrouw achter de balie kijkt me nog steeds aan, nadrukkelijk.
Ik grijp naar mijn portemonnee.
“Wat erg,” zegt ze nog eens, om aan te geven dat ze niet op geld zit te wachten.
“Alles wat we hadden was waterdicht of wegwerp,” zeg ik. “Of van plastic.”
Luuk zegt: “Dus die man zegt ‘nee, de schilder’ en zwijgt voor de rest van de rit.”

“Sowieso woonden we op de eerste etage,” zeg ik tegen de vrouw, in iets dat ik Duits vind klinken. “En de stad lag niet alleen aan een rivier, maar ook tegen een heuvel. We woonden redelijk bovenaan.”
Ze vraagt: “Wil je nog gebruik maken van onze aanbieding? Twee KitKats voor een euro.”
“We zetten die gast af. Hij gooit het portier dicht en steekt zijn hoofd door het open raam en kijkt hem daar aan…”
Luuk wijst weer naar mij. “Doodserieus zegt-ie ‘het is goed om iets te hebben dat je eraan herinnert dat niet alles strakke lijnen en rechte hoeken hoeft te hebben.”

Ik reken een tijdschrift, een fles cherry coke en twee KitKats af. Ze zegt dat het precies negen euro vijftig is, wat ik raar vind, voor Duitsland.

“We zijn op weg naar het strand,” zeg ik.

Iets uit New Orleans

3 thoughts on “Just going

  1. Pingback: Kippen: het begin | De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s