Ongevraagd advies: Matt Ruff

DSC_0186

My father called me out.

I was twenty-six years old when I first came out of the lake, which puzzles some people, who wonder how I could have an age without having a past. But I get puzzled, too: most people I know can’t remember being born, and what’s more, it doesn’t bother them that they can’t remember. My good friend Julie Sivik once told me that her earliest memory was a scene from her second-birthday party, when she stood on a chair to blow out the candles on her cake. It’s all a blank before that, she said, but she didn’t seem upset by it, as if it were the most natural thing in the world to be missing two years of her life.

Set this house in order van Matt Ruff – in het Nederlands vertaald onder de jammerlijke en jammerlijk misleidende titel Verliefde zielen – gaat over Andy Gage en Penny Driver. Beiden hebben ze een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, al gaan ze er ieder op geheel andere wijze mee om. Waar in Andy’s hoofd een heel landschap bestaat en de persoonlijkheden elkaar kennen en het lichaam delen, kent Penny haar medebewoners niet:

She spent what was left of Saturday morning jittery and nervous, wanting badly to leave the apartment but unable to—every time she started to go out, she found herself turned around and coming back in again.

Het boek gaat over de ontmoeting tussen de twee en een soort van road trip die daaruit volgt.

Martijn Brugman zei ooit dat het probleem met Nederlandse romans was dat ze allemaal over een domineeszoon gaan die professor in de Letterkunde is. En dat niemand ooit zomaar gaat vliegen in een Nederlandse roman.

En daarom moet je Ruff lezen. Een van zijn andere boeken, Bad Monkeys, gaat bijvoorbeeld over een organisatie die het Kwaad bestrijdt. Nee, niet criminaliteit of slechte mensen: het Kwaad. Het is juist in zijn overdrijvingen en bizarre fantasiewerelden dat Ruff het menselijke blootlegt. Je raakt ervan overtuigd: we hebben eerder allemaal een meervoudige persoonlijkheidsstoornis dan dat we professor in de Letterkunde worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s