Kippen: het menu

10275470_716942711698154_4205946198043639862_oDinsdag was ik te gast bij Dit zijn de schrijvers in Utrecht, een (zeer aan te raden) talkshow rondom jonge schrijvers in Het Huis Utrecht. Ik maakte deel uit van ‘de Het Huisband’. Dat betekent zoveel als: je krijgt een aantal opdrachten van Daan Windhorst die je dan voordraagt tussen andere programma-onderdelen door. Een van de opdrachten van Daan was:

Hoe schrijf je een roman? Je bent net met een goed plan verder gegaan met je roman, getuige je blog, en daar heb je een systeem voor bedacht en overlegd. Misschien zou je ons, veel te vroeg, alvast uit kunnen leggen hoe je dat doet, een roman schrijven?

Dit is wat ik ervan heb gemaakt.

In 1932 schrijft Hemingway een brief aan John Dos Passos. In die brief het advies: “Remember to get the weather in your god damned book — weather is very important.” In september 2014 vertelt Daan Windhorst tijdens een gastcollege scenarioschrijven dat mensen in films te weinig praten. “Laat je personages praten,” zegt hij. Begin oktober zegt Hanneke Hendrix: “Stop je personages in een situatie waaruit ze niet weg kunnen.”

Eind oktober 2014 lees ik (op de wc) het advies van Hemingway in een boek met zijn verzamelde schrijfadviezen. Ik denk aan Daan Windhorst en aan Hanneke Hendrix. Ik denk: “Ik wil ook een stokpaardje. Dat komt ook goed uit als ik komende dinsdag advies moet geven over iets waar ik geen verstand van heb: een roman schrijven.”

En, ook al zit ik op dat moment aan het andere eind van het proces of misschien wel juist daarom, ik denk: eten. Laat je personages eten. Personages in romans praten genoeg, maar ze eten zelden. Terwijl in het echt iedereen eet.

*

In het plan voor mijn roman komen grofweg vier locaties voor: de snelweg (zowel in Nederland als in Duitsland), een hippiecommune op een verlaten rangeerterrein, Amsterdam en een studentenkamer in Nijmegen. Ik heb voor alle locaties een menu samengesteld. En omdat ik Hemingway niet wil teleurstellen – want dode mensen stel je niet teleur – doe ik naast drank- ook weersuggesties bij dat eten.

Hier dat menu:

De snelweg

Kitkat, bifi, witte broodjes met gehaktbal en mosterd, gehaktballen in jus, frikandelllen, pringles, chocotof, kaasbroodjes, tuc, ritter sport met hazelnoten en rozijnen, drop, pretzels en toblerone.

Daarbij te drinken: milk & fruit, drinkontbijt, automatenkoffie, lang geleden vers geperst sinaasappelsap, cherry coke, karnemelk, warsteiner, becks en dr. pepper.

Het weer: het regent, maar net niet hard genoeg om de ruitenwissers aan te laten.

De hippiecommune

Snijbiet, aardappels, courgette, eieren, peulvruchten, noten, rijst, bulgur, seitan, humus, nog meer aardappels, andere noten, brood dat niet genoeg gerezen is, soep op basis van bovenstaande ingrediënten en soep op basis van ondefinieerbare ingrediënten.

Naast regenwater: thee op basis van verse kruiden, zelfgemaakt gemberbier, yerba mate, ’koffie’ op basis van een alternatieve boon, allerlei drank op basis van een alternatief, goedkope wijn en zelfgestookte appelcider.

Het weer: wisselvallig met voornamelijk slechte dagen en zure regen.

Amsterdam

Pulled pork met pastinaakpuree en kimchi, een angus-burger op een zuurdesembrood, bagels met alles behalve cream cheese, cheesecake met cranberries en een geheim ingrediënt die alleen maar verkrijgbaar is in die ene tent in de Kinkerbuurt, pasta met enkel gedroogde chilipeper en olijfolie uit – nee echt – Oostenrijk, van alles met vinaigrette, oesters en artisanale broden.

In slokjes: thee die geïmporteerd is door een gepassioneerde jongen met een baard en tatoeages, chai latte, koffie in combinatie met sojamelk, zarb champagne, bier een micorbrouwerij kleiner dan het ij, drankjes met tarwegras en tomatensap.

Het weer: best wel goed maar niemand merkt er een klap van.

De studentenkamer

Bolognesechips, knakworsten, diepvriespizza, magnetronstamppot, pannenkoeken, chinees, friet waterfiets, spek met ei, speklapjes met gekruide krieltjes en blikgroenten, spaghetti met ketchup en geraspte kaas uit een zakje, vissticks, shoarma, tosti’s, saucijzenbroodjes, kaasstengels en stokbrood met de kruidenboter er al in.

In de gemeenschappelijke keuken: schultenbräu, ranja, coolbest die over de datum is en filterkoffie die al vanaf vanochtend op de warmhoudplaat staat.

Het weer: geen idee, de gordijnen zijn al de hele dag dicht.

*

Iedereen eet. En niets is zet een sfeer zo snel neer als goed bord eten of, voor hetzelfde geld, een kroket uit de muur. Bovendien: op het moment dat je eten introduceert, ben je ook een hele batterij handelingen rijker: je kunt je personages onder andere laten marineren, hakken, pocheren, pureren, bakken, braden, barbecueën, fruiten, mixen, kneden, stoven, persen en blancheren.

Als je niet weet hoe het verder moet, stop je personages wat te eten in hun mond. Dan volgt het gesprek (of de voedselvergiftiging) vanzelf. En als je nog een aanleiding zoekt om een lange monologue interieur te schrijven, kun je ze altijd (en nu ook plottechnisch verantwoord) laten kakken.

Stop eten in je verdomde boek, eten is heel belangrijk.

10703817_786119978113760_881340435332339994_n (1)

2 thoughts on “Kippen: het menu

  1. Pingback: Ondercast & Opzij | De Nieuwe S

  2. Pingback: Kippen: Alleen de parachute is echt | De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s