Kippen: de fucking uil

hetsysteem“Hoe gaat het met schrijven?” vroeg Becks. Ik had haar net laten zien waar de koffieautomaat is op ArtEZ, waar we allebei lesgeven. “Of mag ik dat niet vragen?”

Een maand geleden stuurde me ze dit artikel, dat ingaat op de voordelen van het werken in systemen in plaats van het werken met doelen. Het is gebaseerd op een boek van Scott Adams (die van Dilbert). In het boek schrijft Adams: ‘Goals are for losers’. De theorie is: als je alleen maar naar doelen toe werkt, leef je in een constante staat van net-niet, van mislukking. En erger nog: als je je doel bereikt hebt, moet er een nieuw doel voor in de plaats komen, anders is er niks meer te doen. Werken in een systeem daarentegen (bijvoorbeeld: elke week 2500 woorden schrijven), zorgt dat je wint elke keer als je je eraan houdt.

Toegegeven, 2500 woorden schrijven per week klinkt ergens ook als een doel. Het is een semantische kwestie, Adams geeft dat ook toe in zijn boek:

For our purposes, let’s say a goal is a specific objective that you either achieve or don’t sometime in the future. A system is something you do on a regular basis that increases your odds of happiness in the long run. If you do something every day, it’s a system. If you’re waiting to achieve it someday in the future, it’s a goal.

Language is messy, and I know some of you are thinking that exercising every day sounds like a goal. The common definition of goals would certainly allow that interpretation. For our purposes, let’s agree that goals are a reach-it-and-be-done situation, whereas a system is something you do on a regular basis with a reasonable expectation that doing so will get you to a better place in your life. Systems have no deadlines, and on any given day you probably can’t tell if they’re moving you in the right direction.

Dat laatste brengt me bij mijn volgende punt. Ik heb een systeem: elke week schrijf ik (ongeveer, meestal meer dan) 2500 woorden. Maar als iemand vraagt: “Hoe gaat het met schrijven?” vind ik het al moeilijker. Ik heb namelijk geen idee. Ik weet niet of het de goede kant op gaat. Ik schrijf 2500 woorden per week omdat ik heb uitgerekend dat ik dan op 1 maart rond de 50000 woorden moet hebben. En het doel is (daar is het doel al) om te kijken of ik zoveel woorden kan schrijven. Maar er staat dan nog geen roman, gewoon een hoop woorden.

d6dIk legde het vanmiddag aan Becks als volgt uit: in alle tekenboeken leer je dat je wat je wilt tekenen eerst in geometrische vormen moet verdelen. Je moet een paar cirkels op papier zetten, daarna de uil tekenen. Wat ik nu aan het doen ben is een hoop cirkels tekenen. En ik heb geen idee of het een fucking uil wordt. En dat gaat goed. Niet alle cirkels zijn mooi of zelfs echt rond, maar er staan al een hoop cirkels. Er zijn misschien mensen die van tevoren weten dat ze een uil gaan tekenen. Er zijn vast ook mensen die niet eens eerst de cirkels hoeven te tekenen, maar ik moet eerst wat cirkels tekenen en zie dan wel wat het wordt.

Becks geeft op ArtEZ les in redigeren. Ze zei dat ze erover had gedacht om een vroeg manuscript van mij te nemen als lesmateriaal. “Maar ik weet niet hoe tof jij dat vindt.” Ik zei dat het prima was. Die studenten moeten leren dat het oké is om in het begin alleen maar cirkels te tekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s