Vallende zak

Een van de eerste dingen die ik voor de Wintertuin deed, was Harry en Willemien ter Balkt naar Groningen rijden. Daar promoveerde Piet Gerbrandy o.a. op het werk van Ter Balkt. In de huurauto mocht niet gerookt worden en dus stopten we om het tankstation zodat we konden roken. Ik maakte gebruik van mijn tijd met ze door de twee uit te horen. ‘Trouw nooit met een dichter,’ had Willemiens moeder gezegd. Ze had er geen seconde spijt van gehad. Toen we Groningen inreden stak Willemien toch een sigaret op in de auto. ‘Ik draai het raam wel open.’

Van de plechtigheid kreeg Harry weinig mee, zei hij. Toen een van de opponens Gerbrandy echter roemde om het feit dat hij ‘de onleesbare poëzie van Ter Balkt leesbaar heeft gemaakt’ klonk er ondanks dat een keiharde ‘klootzak’ door de zaal. Het was het enige wat Ter Balkt erover had te zeggen.

Op de terugweg stopten we weer om het tankstation. We zaten in het halfdonker op een bankje langs de snelweg. Harry moest naar de wc. Ik bood aan een stukje terug te rijden over de parkeerplaats, naar het tankstation. Dat was niet nodig. Hij liep naar een boom. Halverwege de terugweg naar het bankje viel hij. ‘Fuck,’ dacht ik, ‘nu heb ik het gedaan.’ Ik hielp hem naar het bankje en Harry zei: ‘Vallende zak. Hij valt hier, hij valt daar. Wat zullen we met hem doen?’ Niks aan de hand.

Vlak voor de Waalbrug zei hij min of meer uit het niets: ‘Die Pfeijffer heeft wel in één ding gelijk: poëzie is geen geneuzel.’

We zijn onze grootste dichter kwijt.

Vannacht is de dichter Harry ter Balkt overleden. Deze tekst is de basis van een In Memoriam dat ik voor ondercast maakte:

One thought on “Vallende zak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s