Oda Le Noble

OdaLeNobleGisteren werd bekend dat Oda le Noble is overleden. Oda was als ‘de tamboerijnvrouw’ onlosmakelijk verbonden met wat zij haar regiostad noemde: Nijmegen. Tijdens mijn stadsdichterschap sprak ik vaak met haar en ik wilde een gedicht over haar maken, haar routine, haar ideeën in kaart brengen. Omdat ik van elk gedicht destijds iets anders wilde maken, besloot ik dat het een strip moest worden. Joeri van Putten maakte de tekeningen.

Met de uitgave zou een presentatie gepaard gaan, maar Oda had daar haar eigen ideeën over. Die bleken, budgetair en logistiek, onmogelijk te realiseren. Ze bood me er geld voor, maar dat wilde ik niet aannemen. Uiteindelijk verscheen het gedicht dus ook niet. Oda zei: “Het krukje is ook helemaal verkeerd.”

Dat klopt. De tuinstoel is niet het krukje waar haar trommeltje met geld en die ene mandarijn altijd op lag. De rest is denk ik dicht bij de waarheid. Zonder presentatie, meer dan drie jaar na dato: de strip over Oda. Het is denk ik niet het precieze krukje dat we moeten onthouden.
Oda0

Oda1

Oda2Oda3

 

 

3 thoughts on “Oda Le Noble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s