Radiodocumentaire: broeder Dieleman

IMG-20150920-WA0020Twee jaar geleden, op Oerol, zag ik broeder Dieleman voor het eerst.* Ik was meteen gefascineerd. De muziek van Dieleman is, wat mij betreft, uniek in zijn soort. Het is oud en nieuw tegelijkertijd, traditioneel en ook hyper-modern.

In zijn muziek hoor je het kerkorgel nog, in zijn zanglijnen herken je psalmen. Maar de combinatie en inzet ervan leveren nieuwe muziek op. En zo gaat hij ook met de verhalen om, hij gebruikt bekende figuren en plekken om iets nieuws te vertellen.

Voor aflevering 5 van ondercast interviewde ik hem terwijl we biertjes dronken in Middelburg. Sinds aflevering 10 is hij vaste medewerker. Dieleman is een vriend en tegelijkertijd een artiest die ik bewonder.

01_FrontEind november verschijnt zijn nieuwe album Uut de bron, samen met een bundeling van al zijn teksten tot nu toe. Ik verzorgde de uitgave en het voorwoord daarvan. Als kers op de slagroom: een special van ondercast. Dieleman en ik wandelden een dag door zijn geboortestreek, Zeeuws Vlaanderen, terwijl we praatten over vogels, plekken en vooral: verhalen. De special is een samenvatting van die wandeling.**

Uut de bron is beschikbaar als pre-order via Snowstar Records en Literair Productiehuis Wintertuin. Nog gezelliger is het als je naar een van de presentaties komt, op 24 november in Middelburg en op 28 november tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen. Daarna kun je het boek ook bij de betere boekhandel of platenzaak krijgen.

Ik ben daar ook.

12218390_10153207680776500_713599369_o* Dit blijkt achteraf een leugen: al veel eerder (een jaar of zes geleden) boekte Dieleman B. Dolan in Middelburg, met in het voorprogramma Marco Martens, die wederom mij meenam. En Dieleman maakte deze foto, waarop ik (fanboy style) met een strange famous hoodie sta te roken.

** Je kunt de aflevering ook downloaden of je abonneren via iTunesStitcherOvercast of TuneIn. Of een andere podcast-app.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s