De Houthakker

11885669_10205306526279549_1916006594900872961_oEen tijd terug schreef ik over het huis in de bossen van Ermelo. En ik ga daar dus vaker heen. Afgelopen zomer was ik er om structuur te brengen in de 50.000 nog wat woorden die ik eerder dit jaar had verzameld, voor een nog te schrijven roman. Ik nam Bert van Beek en Martijn Brugman mee – en, natuurlijk, ook opname-apparatuur mee. Overdag werkte ik aan de roman, maar in de pauzes en ’s avonds (met whisky en bier) nam ik onze gesprekken, avonturen en improvisaties met banjo op.

Om je een idee te geven van wat er zoal op band is beland:

pomphuistape

Het idee is dat daar (dit voorjaar, als we weer teruggaan) een soort van tape van komt, een speciale aflevering van ondercast op cassettebandje, als het ware.

Toen ik terugkwam van de retraite zag ik de oproep voor de Korte Golf dit jaar, een radiowedstrijd waar ik al eerder aan mee had willen doen, maar nooit iets voor verzonnen had. De opdracht luidde: maak 3 minuten radio met (1) een betekenisvolle zucht, (2) een ontdekking en (3) de naam van een bekend schilderij in de titel.

Ik dacht: wellicht kan ik dat wel uit een van de interviews met Martijn halen. Martijn doet voortdurend ontdekkingen. En die zucht zou ik er wel in kunnen monteren. Het werd het interview over houthakken, naar een schilderij van Van Gogh.

Toegegeven, dit was een erg vrije omgang met de opdracht, maar het was een goed excuus om in ieder geval al iets met die audio te doen. Bert leverde een drone voor de achtergrond en ik nam nog wat bosgeluiden mee van het jaar daarvoor. En ik ging schuiven met wat Martijn gezegd had. En daaruit: De Houthakker.

De Houthakker viel niet in de prijzen (of de nominaties), maar ik ben nog steeds blij met de tape en het feit dat het in drie minuten past. Beluister alle inzendingen op de soundcloud van de Korte Golf. En hier, omdat het kan, nog een gifje van Martijn:

One thought on “De Houthakker

  1. Pingback: De maan in om het even welke broekzak | De Nieuwe S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s